M: Erbjud förstahandskontrakt till våldsutsatta kvinnor

Kommunen bör ge våldsutsatta kvinnor större möjlighet att starta ett nytt liv i Uppsala – och erbjuda dem förstahandskontrakt. Det tycker Sofia Andersson (M): "Fler ska kunna lämna destruktiva relationer, trots att man inte har köpoäng."

"Fler ska kunna lämna destruktiva relationer, trots att man inte har köpoäng. Har man varit ner i helvetet och vänt är väl det första man förtjänar en stabilitet", säger kommunalrådet Sofia Andersson (M).

"Fler ska kunna lämna destruktiva relationer, trots att man inte har köpoäng. Har man varit ner i helvetet och vänt är väl det första man förtjänar en stabilitet", säger kommunalrådet Sofia Andersson (M).

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-08-15 05:00

På Uppsalas skyddade boenden får kvinnor som lämnat våldsamma relationer bo tillfälligt. Det är både Uppsalabor och kvinnor som av säkerhetsskäl behövt komma hit från andra kommuner.

Men när kvinnorna är redo att lämna det skyddade boendet kan det bli svårt. Konkurrensen om Uppsalas hyresrätter är stor, och kommunens hjälpinsatser räcker oftast bara till de egna kommuninvånarna.

– För 80 till 90 procent av kvinnorna som lämnar våld är boendet ett problem. Vi kan erbjuda utslussningslägenheter när man lämnat skyddat boende, men sedan har vi inga bostäder att ge, berättar Uppsala kvinnojours ordförande Sara Nilsson.

undefined
"För 80 till 90 procent av kvinnorna som lämnar våld är boendet ett problem", uppger Sara Nilsson, Uppsala kvinnojours ordförande.

Moderaterna vill därför att Uppsala kommun ska kunna erbjuda snabba förstahandskontrakt till våldsutsatta kvinnor – även till de som kommer från andra kommuner men hunnit rota sig i Uppsala – där de så snart som möjligt förväntas stå för kostnaderna själva.

– Det här kan vara människor som kan betala hyran, men behöver flytta ifrån någon som utsätter dem för fysiskt eller psykiskt våld. Fler ska kunna lämna destruktiva relationer, trots att man inte har köpoäng, säger Sofia Andersson (M), kommunalråd och andra vice ordförande i socialnämnden.

Partiet föreslår i en motion att detta ska ske i samarbete med både kommunala Uppsalahem och privata fastighetsbolag. 

undefined
"Fler ska kunna lämna destruktiva relationer, trots att man inte har köpoäng. Har man varit ner i helvetet och vänt är väl det första man förtjänar en stabilitet", säger kommunalrådet Sofia Andersson (M).

Redan i dag kan Uppsala kommuns socialtjänst hjälpa den som har svårt att ordna bostad på egen hand. Uppsalahem har exempelvis ett antal hyresrätter avsatta specifikt för våldsutsatta personer – men då handlar det i regel om tillfälliga andrahandskontrakt (så kallade bostadssociala kontrakt).

Vad Moderaternas förslag skulle kosta kommunen kan Sofia Andersson inte säga ännu, eftersom motionen inte utretts.

– Och hur många lägenheter som kan behövas är något vi behöver titta på tillsammans med kvinnojouren och socialförvaltningen, säger hon.

Men hon tror inte att förslaget kommer att möta något större motstånd.

– Fast jag tror att det kan finns en del som kan tycka att de här personerna får åka gräddfil. Men vi hjälper ju redan hemlösa, har avhopparverksamhet... Att hjälpa våldsutsatta kvinnor är inget kontroversiellt. Och det är en mänsklig rättighet att få lämna en destruktiv relation.

undefined
Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) konstaterar att det är viktigt att hjälpa kvinnor att flytta från sina skyddade boenden när de är redo – av flera anledningar. "Skyddade boenden kräver mycket säkerhetsresurser och blir i längden dyrare för kommunen än att hitta billiga lägenheter till människor."

Hanna Victoria Mörck (V) är socialnämndens ordförande. Hon berättar att ett ettårigt samarbete nyligen sjösatts mellan alla kommuner i Uppsala län, där tanken är att de ska ha ett större utbyte av just bostäder för våldsutsatta.

Hon välkomnar ändå Moderaternas motion och tycker att det är bra att en viktig fråga lyfts upp på nytt. Däremot är hon osäker på om M:s förslag är den bästa lösningen. Själv tror Hanna Victoria Mörck (V) att det bästa vore att hålla fast vid systemet med bostadssociala kontrakt, men menar att det behöver byggas fler lägenheter för att få fler hyresrätter att förmedla.

– Förstahandskontrakt efter utredning och boende i jourlägenhet är inte orimligt. Men det som verkligen behövs är samarbete mellan kommuner och fler hyresrätter med lagom hyra, för att kvinnor ska ta sig vidare från en jourlägenhet efter utredning om vilket stöd som behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!