Ska göra mjöd på lokala honungen

Sveriges enda mobila bryggeri har rullat in på uppländsk mark. Planen är att göra mjöd på den lokala honungen.

Ambulerande mjödbryggaren Joel Karlsson

Ambulerande mjödbryggaren Joel Karlsson

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-06-19 18:48

– Idén att resa runt kom efter att vi hittat ett kryphål i Systembolagets regler, säger bryggaren Joel Karlsson.

En tolv meter lång knallgul buss står parkerad utanför en gård i närheten av Vänge. För knappt ett år sedan fungerade fordonet som en hästtransport. Men sedan november har spiltorna bytts ut mot tankrar. Och lukten av hö är ersatt med en intensiv doft av jäst och socker.
– Vi slet ut allting och satte in en hygienmatta och rostfritt stål så allt är hygiengodkänt. Det var riktigt slitsamt och ingenting jag direkt vill göra om, säger Joel Karlsson, bryggare på bryggeriet Mjödhamnen som har sin bas i Hällefors, Västmanland.

Idén om att starta ett mobilt bryggeri kom efter att han och chefen studerat Systembolagets bestämmelser. För att slå sig in på Systembolagets nationella marknad krävs en produktion på tiotusentals liter. Men som lokalproducent är du garanterad att få in dina varor på hyllan i de tre närmaste butikerna oavsett mängd. Genom att hela tiden flytta bryggeriet byts också produktionsorten och därigenom kan företaget få ut sitt mjöd på fler ställen.

Hittills har Mjödbussen varit i bland annat Oxelösund och Strömstad. Att den nu hamnat här är tack vare biodlaren Göran Sundström som är den som tillhandahåller den uppländska honungen.
– Jag hörde om projektet på ett möte med Biodlarnas riksförbund och sa direkt att de här gossarna ska jag stödja. Allt som gör att intresset för honung och honungsproduktion ökar är positivt, säger han.
Själv har Göran Sundström aldrig gett sig på att försöka ta fram drycken.
– Men jag dricker gärna när andra bjuder, helst ett sött mjöd, säger han.

Nu för tiden är det dock inte särskilt många som väljer att skåla med mjöd. Ofta förknippas drycken med mäsk och vilda vikingar. Men det är långt ifrån en rättvis bild menar Joel Karlsson.
– Mjöd är faktiskt mest likt vin. Och egentligen är det en dryck för finsmakare genom att det är en så dyr dryck.

Mjödet, som nu produceras i Vänge, beräknas kosta över 200 kronor per flaska när det är färdigjäst om cirka sex månader. En saftig summa medger Joel Karlsson men poängterar att det är hårt arbete under hela processen.
– Jag stannar på varje ställe i ungefär två veckor. Första dagarna är det många tunga lyft. Här är det 888 kg honung som ska i tankrarna. Därefter övervakar jag jäsningsprocessen 24 timmar om dygnet.
Under tiden bor han i bussens främre del där han har alla bekvämligheter utom dusch och toalett, som han i stället får låna hos den biodlare han är hos. Men ibland blir det lite knepigt.
– En biodlare bodde tre kilometer bort från där bussen var tvungen att vara. Då kunde det bli lite jobbiga situationer. Men allt är värt det, det är ett sådant roligt jobb, säger han.

Fakta Mjöd

Mjöd är en alkoholhaltig dryck som framställs genom jäsning av honung i vatten. De äldsta fynden av drycken kommer från Kina cirka 7 000 före f Kr. I Norden har mjöd funnits sedan bronsåldern. Den mest väldokumenterade mjödtillverkning i Sverige är från 1400- och 1500-talet. Drycken var bland annat mycket populär vid Gustav Vasas hov.

Under renässansen ersattes honungen av socker som sötningsmedel och då upphörde samtidigt mjödtillverkningen i Sverige men nu har den sakta börjat ta fart

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om