Ska elever få påverka lärarlöner?
Ska Uppsala kommun gå i Sollentunas spår och låta elevernas betygsättning av sina lärare väga tungt i lärarnas löneutveckling? Nej, säger Hans-Eric Lindahl, kommunombud för Lärarnas Riksförbund. Han vill se mer aktiva rektorer. Elevbedömningar kan få helt fel fokus.
Foto: Pelle Johansson
- Det är viktigt att eleverna kan lämna synpunkter på läraren och de allra flesta lärare i stan gör enkäter med sina elever om hur de värderar arbetet i klassrummet. Men en bedömning av lärarens prestation måste vara professionellt gjord, speciellt när det handlar om att sätta lön.
Eleven måste väl vara bäst på att avgöra om han eller hon blir rättvist behandlad, om läraren är en bra pedagog och har bra kunskaper?-
Det finns så många olika reaktioner som kan uppstå mellan lärare och elev. En elevbedömning kan få helt fel fokus.
Hur vill du att det ska gå till?
- Jag anser att det är rektorns ansvar att sätta lönen. Vi vill att alla rektorer ska kunna avsätta tid för att vara ute i klassrummen och själva se hur olika lärare arbetar. Dessutom vill vi att rektorerna själva ska ha lärarbakgrund. Då har de en pedagogisk grundkompetens att luta sig mot. Vi har ett antal rektorer i kommunen som saknar lärarbakgrund i dag, det är inte bra och det här har vi kritiserat.
Har förslaget varit på tal i Uppsala?
- Det har varit uppe för diskussion någon gång, men det var bara ett utspel. Inte mer.
Snart drar lönerörelsen i gång på allvar. Vilka är LR:s viktigaste frågor?
- Arbetstidsfrågan är viktigast. Sedan år 2000 finns ingen regleringen av undervisningstiden. Vi måste få en tydlig beskrivning över av hur många undervisningstimmar lärarna ska ha. På så sätt kan lärarna få en bra arbetsmiljö och ge eleverna en bra undervisning.
En sådan lösning har inte gått att komma fram till nationellt. Vad gör ni lokalt?
- Vi har ett eget projekt på gång för att hitta en egen modell för arbetstiden. Den ska snart presenteras och innebär att man kommer överens på varje skola hur många undervisningstimmar en lärare normalt ska ha. Allt utöver det ska räknas som övertid.
Kommunalrådet Cecilia Forss (M) som är ordförande i barn och ungdomsnämnden i Uppsala sade nyligen i UNT att de förbättrade resultat som niorna i Uppsala gjort inte kan förklaras med mer resurser eller högre bemanning inom skolan. Har hon fel?
- Ja. Vi vet att många av våra med lemmar ligger på gränsen till överansträngning. Dessutom har skolorna rustats ned vad gäller studie- och yrkesvägledare, kuratorer psykologer, vaktmästare och annan personal. När eleverna inte har någon att gå till så får lärarna ta över mycket av det arbetet. Administrationen har också ökat.
Arbetsgivarna föreslår 40-timmarsvecka i årets avtalsrörelse. Det är väl bra?
- Nej. Att sätta sig och rätta skrivningar efter att har stått i katedern hela dagen fungerar inte, man är trött och behöver varva ned. Dessutom innebär 40-timmarsveckan att kommunerna måste inrätta ordentliga arbetsplatser till lärarna, precis som andra yrkesgrupper har. Jag har räknat ut att det skulle kosta Uppsala kommun runt 100 miljoner kronor. Vissa skolor skulle tvingas bygga ut för få plats med vettiga arbetsrum.
Ni vill ha mer i löneökning än andra yrkesgrupper. Kan ni ställa ett sådant krav i det ekonomiska läge som råder?
- Läraryrket måste få högre status. Vi måste få fler kompetenta lärare och då måste vi kunna betala. I dag väljer många läraryrket i andra hand.
Ger mer pengar bättre lärare?
- Jag tror att vi når fler som verkligen är engagerade. Inom fem år kommer 100 lärare att pensioneras i Uppsala så ska vi kunna ersätta dem med bra lärare och det kräver bättre löner.
Många andra yrkesgrupper är också viktiga, exempelvis sjuksköterskor?
- De har sin legitimation som ger status. Vi vill att lärare också ska legitimeras. Ett förslag till det ligger på skolministerns bord men inget beslut är fattat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!