Under 2011 ökade pantbankerna i Uppsala sin utlåning med 20 procent. Priset på guld hade då legat högt i flera år och rekordet noterades 2011, då ett gram guld på 24 karat kunde kosta upp till hela 400 kronor. Men under 2013 har guldpriset sjunkit rejält och ligger i dagsläget på under 270 kronor per gram. Till följd av detta minskar marknaden och omsättningen för pantbankerna, efter att ha ökat i många år.
På Pantbanken Sveriges kontor i Uppsala har kunderna blivit färre under det senaste året. Det är framför allt de kunder som tidigare kommit in för att sälja guld som försvunnit.
– Vi har gått över till normal pantlåneverksamhet nu. Eftersom priset på guld har sjunkit så mycket väljer kunder snarare att lämna guld i pant än att sälja sitt guld till oss, säger kontorschefen Mats Holmbäck.
Mats Holmbäck tror även att det minskade kundantalet kan bero på att många människor har sålt ut sitt guld. Pantbanken Sverige i Uppsala betalar i dag 155 kronor per gram för guld i 18 karat, motsvarande 220 kronor år 2011. Mats Holmbäck understryker dock att det historiskt sett är ett högt pris på guld i dag och han ser ljust på framtiden:
– Guld har alltid funnits som handelsvara och som betalmedel, så kommer det fortsätta och därför är vi inte oroliga för vår verksamhet.
Sefina Pantbank i Uppsala upplever också minskat antal kunder. De har dessutom haft problem med att få tillbaka pengar för de föremål som de belånat under åren då guldpriset var högt och som kunderna inte har hämtat ut.
– Av de föremål som går till auktion får vi inte tillbaka den summa vi köpt guldet för. Detta problem har lett till ungefär 20 procents minskad omsättning, säger Tomas Algotsson på Sefina Pantbank.
Guldhandlare drabbas följaktligen också av det sjunkande guldpriset. Uppsalabaserade Kihlbergs Antik, som köper in mynt, silver och guld har tappat två tredjedelar av sina kunder under det senaste året.
– Vår omsättning var 22 miljoner under 2011 och i dag har vi en omsättning på 10 miljoner. Vi har gått från fem till två heltidsanställda, säger antikhandlaren Olle Kihlberg.
Han berättar även att konkurrensen i branschen har minskat något, då flera guldhandlare i landet har försvunnit på grund av att de inte kunnat få tillbaka de pengar de har köpt guld för.
– Vi har funnits länge som antikhandlare och har därför ett lager av värdesaker att sälja, men de som är nystartade har inte det och får därför problem när guldpriserna sjunker. Vi kommer att kunna fortsätta vår verksamhet eftersom vi har flera ben att stå på, vi säljer inte bara skrot utan även antikföremål till samlare, säger han.