Sjukvårdsupplysning dygnet runt

Uppsala läns landsting startar dygnet runt—öppen sjukvårdsupplysning nästa år. Tjugo sjuksköterskor kommer att hjälpa invånarna med rådgivning per telefon.

Uppsala2004-06-24 00:00
Landstingets förhoppning är att satsningen ska leda till att färre patienter behöver söka sig till akutmottagningarna i länet, däribland stora akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.
— En väl fungerande sjukvårdsupplysning avlastar akutmottagningarna. Akademiska sjukhuset är ytterst angelägna om att vi kommer igång så fort som möjligt, säger Mats Gulliksson, husläkare och en av de ansvariga för sjukvårdsupplysningen.

Sjukvårdsupplysningen som har sina lokaler vid Kungsgärdets husläkarmottagning i Uppsala har för närvarande telefontider som sträcker sig från morgnar till sena kvällar. Men nattetid har man stängt. Det är då som akutmottagningarna i länet märker av en ökning av antalet telefonsamtal.
— Vi vet därför att det finns underlag för att ha sjukvårdsupplysningen öppen dygnet runt, säger Mats Gulliksson.
Under våren 2005 blir sjukvårdsupplysningen länsövergripande och till sommaren räknar man med att ha kunnat rekrytera fler sjuksköterskor till en dygnet runt—öppen verksamhet.
Sjukvårdsupplysningen tog emot 107 000 telefonsamtal förra året. Drygt 60 procent av samtalen gällde barn och ungdomar. Många föräldrar använder sjukvårdsupplysningen för att be om råd när barnen blivit sjuka.
— Det handlar ofta om lättare infektioner, barn som har fått ont i öronen, halsfluss eller feber, säger Mats Gulliksson.

Genom att ta emot samtalen kan sjuksköterskor ge medicinska råd som innebär att många slipper uppsöka barnakuten eller vuxenakuten på Akademiska sjukhuset.
Utbyggnaden av sjukvårdsupplysningen godkändes av politikerna i landstingsfullmäktige redan 2002, men arbetet har försenats.
— Vi har haft lokalproblem som har gjort att vi inte har kunnat anställa mer personal.
Till hösten kommer lokalfrågan ha löst sig. Då räknar Mats Gulliksson med att kunna rekrytera de sjuksköterskor som fattas.
Sjukvårdsupplysningen kommer dessutom att byggas ut för att kunna medverka i en nationell sjukvårdsupplysning som landstingens paraplyorganisation, Landstingsförbundet, vill starta nästa år. Patienter över hela landet ska då kunna ringa till telefonnumret 1177 och bli kopplade till närmsta sjukvårdsupplysning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!