Sjukvården satsar på rökavvänjning
Nästa år ska alla landsting prioritera tobaksavvänjning. Trots det ger få landsting hjälp åt dem som vill sluta röka enligt en studie av Folkhälsoinstitutet. I Uppsala län är bilden mer positiv.
Hon anser att arbetet med tobaksavvänjningen måste utvecklas ytterligare men att landstinget i Uppsala län redan är ganska bra på att hjälpa rökare att sluta.
— Vi har goda rutiner på grund av den långvariga satsningen, säger hon.
För att få hjälp och stöd att sluta röka eller snusa går det bra att fråga om råd på vårdcentralen. Då slussas man vidare till rätt person. I Uppsalas län är det distriktssköterskorna som i första hand har huvudansvaret för tobaksavvänjningen.
Prioriterad fråga
Under 2004 ska tobaksavvänjning prioriteras i alla landsting. Målet är att alla rökare som vill ha hjälp och stöd att sluta ska ha någon att vända sig till där de bor. Barbro Holm Ivarsson, expert på tobaksavvänjning på Folkhälsoinstitutet, säger till TT att landstingen enligt hälso- och sjukvårdslagen är skyldiga att hjälpa människor att sluta röka och att det är dags för politiker och beslutsfattare att prioritera hjälp till rökstopp högre. Folkhälsoinstitutet, som har regeringens uppdrag att se till så att rökningen minskar i landet, genomförde en enkätundersökning i somras. Det visade sig att bara 381 av totalt 865 tillfrågade vårdcentraler har en eller flera personer som hjälper patienter som vill sluta röka.
Kostnadseffektivt
Enligt studien har ungefär hälften av de 27 tillfrågade vårdcentralerna Uppsala län svarat ja på frågan om de har en eller flera särskilda person med ansvar för rökavvänjning. Margareta Pantzar anser att siffrorna är låga på grund av att Uppsala läns landsting har en annan typ av organisation än övriga landet.
— Frågorna i studien är riktade till husläkarmottagningarna. I Uppsala läns landsting är det i första hand distriktssköterskorna som ansvarar för rökavvänjningen och de är inte tillfrågade i undersökningen, säger hon.
Undersökningen visar att 85 procent av de tillfrågade husläkarmottagningarna anger att de hänvisar patienterna vidare till distriktssköterskorna som sysslar med tobaksavvänjning om de inte själva gör det. Siffran är högre än för övriga Sverige.
Chansen att lyckas sluta röka är 30—40 procent om man får behandling av utbildade tobaksavvänjare, men bara fem procent om man försöker på egen hand. Rökavvänjningen anses också vara en av vårdens mest kostnadseffektiva åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!