Sjukskrivningarna minskar i Uppsala - men för långsamt

Uppsala kommun klarar inte målet om att halvera sjukskrivningarna till årets slut med nuvarande takt. Yrkesgrupper som sjukvårdsbiträden och städare har dock väsentligt lägre frånvaro nu är för fyra år sedan.

Uppsala2006-05-20 00:00
Målet är att halvera sjuktalen under innevarande mandatperiod. När den inleddes låg de på 12,8 procent. Första kvartalet i år hade frånvaron minskat till 8,98 procent.
— Det här året räknar vi med en sänkning på en procent och inte 1,5 som tidigare år. Oroväckande är att takten har minskat och det gör att vi troligen inte kommer att nå målet om halvering, säger personaldirektör Eva Molin.
Vad det beror på tycker hon är svårt att säga. Kanske har kommunen redan gjort så mycket så att det blir svårare att få effekt med fler insatser.
— Vi har genomfört ett speciellt program för minskad frånvaro. De som blivit sjuka har fått en tidig kontakt med sin arbetsledning och med kommunhälsan. Vi har speciellt tagit tag i de långa sjukskrivningarna, säger Eva Molin.

Tydliga mål
Enligt kommunens egna beräkningar har sjuktalen minskat 1,5 gånger snabbare i Uppsala jämfört med arbetsmarknaden i övrigt och två gångar snabbare är inom den övriga kommunala sektorn. För framtiden gäller att "idogt" hålla i det arbete som nu utförs.
— Vi måste bland annat arbeta med tydliga mål. Personalen måste bli sedd, kunna påverka och vara delaktiga i arbetet. Det har stor betydelse för trivseln på jobbet, säger Eva Molin.
Det finns dock faktorer som är svåra att göra något åt. Exempelvis att kommunerna har en hög medelålder - med högre ålder ökar sjukskrivningarna. Dessutom är åttio procent av de anställda kvinnor och kvinnor har högre sjukfrånvaro än män. Även utbildningsbakgrund har betydelse för frånvaron.

FAKTA: Så mycket minskade sjukfrånvaron i fem yrkesgrupper.
Första kvartalet 2003 jämfört med samma kvartal i år.
Sjukvårdsbiträden: Från 18,6 till 10,7 procent.
Städare: Från 24,8 till 12,8 procent.
Undersköterskor: Från 12 till 9,6 procent.
Kokerskor: Från 17,5 till 11,4 procent.
Dagbarnvårdare: Från 18,7 till 8,9 procent.

Så stor andel var aldrig sjuk under 2005.
Grundskolan: 43 procent
Förskolan: 33 procent
Gymnasieskolan: 54 procent
Vård och omsorg: 37 procent
Individ och familj: 50 procent
Kultur och fritid: 52 procent
Övrigt: 49 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!