Sjukskrivna styrs mer
Hårdare bedömning av ersättningar och ökade insatser för jobbyten ska vända trenden med höga sjuktal i Uppsala län. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan få nya uppgifter i kampen mot ohälsan.
Försäkringskassan gör bedömningar om ersättning och ska också samordna rehabiliteringsinsatser.
Men resurserna räcker inte riktigt till. För att hinna i kapp och förhindra att sjuktalen ökar satsas det mest på att stötta nyblivna sjukskrivna.
— I våra prognoser ser vi att inflödet av nya sjukskrivna är på väg ner mer i Uppsala än i andra län. Men de långa sjukfallen går inte ner, säger Eva Maria Magnusson.
Försäkringskassan måste avsluta i snitt 300 ärenden varje månad för att inte högarna ska växa.
Kassan får inga pengar för att stötta de cirka 3 000 personer som är både arbetslösa och sjukskrivna. Det är ingen annan myndighet som har de resurserna heller.
Bristerna i landets socialförsäkringar och tänkbara lösningar har utretts under året. Ett slutbetänkande blev klart i november.
Arbetslösa ska få hjälp
Den statliga så kallade
Ansa-utredningen föreslår, liksom Riksförsäkringsverket och Arbetsmarknadsstyrelsen, att arbetsförmedlingarna ska spela en aktivare roll i de sjukskrivna/arbetslösas liv.
— Ansvarsfrågan när det gäller arbetslösa sjukskrivna har varit oklar. Nu finns ett gemensamt projekt där sjukförsäkringspengar förs över från försäkringskassan till länsarbetsnämnden, säger länsarbetsdirektör Björn von Heland.
Pengarna kan användas både till personalförstärkningar och till arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Ansa-utredningen föreslår också att Arbetsmarknadsverket ska få resurser för anställda sjukskrivna som behöver nytt arbete. Både Björn von Heland och Eva Maria Magnusson tycker att det är ett bra förslag.
De tror att ansvarsfördelningen blir klarare och resursanvändningen bättre. Framför allt ökar möjligheterna för sjukskrivna att komma tillbaka till ett nytt jobb.
Fler ska byta jobb
— Jag tror att fler kan undvika en sjukskrivning om man förändrar arbetssituationen, säger Eva Maria Magnusson.
Hon tycker att det fortfarande finns inpräntat i många människors medvetande att man inte ska byta arbete.
— Vi ser en stor möjlighet att få ner sjukskrivningstalen om vi kunde få folk att byta yrke. Men det har varit en kraftfull signal i samhället att "vad du än gör så byt inte jobb", säger Eva Maria Magnusson.
Björn von Heland hänvisar till en undersökning som visar att närmare 40 000 av länets 300 000 invånare skulle vilja byta jobb.
Anställda inom vård och omsorg, lärare och personer som arbetar inom handel och kommunikation är stora grupper som kan tänka sig ett nytt arbete.
— Här i Uppsala län har vi en stor offentlig sektor. Under de senaste åren har yrkeslivet förändrats snabbt. Nu har det blivit mer naturligt att gå vidare till ett annat arbete, säger Björn von Heland.
Lägre ersättning
Han betonar att Uppsala län trots allt har en hyfsad arbetsmarknad och är ett relativt lyckligt lottat län.
— Vi borde inte ha så många sjukskrivna. Här finns det gott om ung och välutbildad arbetskraft, säger Björn von Heland.
På försäkringskassan inriktar man sig nu på att ta reda på vilka av de sjukskrivna som är varaktigt sjuka så att ersättningen kan ändras från sjukpenning till sjukersättning.
Att gå från sjukpenning till sjukersättning innebär ofta att den sjukskrivne får mindre pengar. Sjukersättningen motsvarar cirka 80 procent av sjukpenningen, i de flesta fall.
— Den som får sjukersättning slipper gå till doktorn varje månad och tala om att man är sjuk. Försäkringskassan kan ägna sina krafter åt dem som har sjukpenning, säger Eva Maria Magnusson.
Arbetsförmedlingen å sin sida rustar sig för en alltmer polariserad arbetsmarknad.
— Det finns många som har väldigt lätt att få nya jobb samtidigt som det är många som har mycket svårt att få jobb, säger Björn von Heland.
UNT Fakta
Hur ska socialförsäkringsadministrationen fungera i framtiden?. Den frågan har den så kallade ANSA-utredningen granskat. I november kom slutbetänkandet. Här är huvudförslagen:
*Det ska bildas en ny myndighet , Försäkringskassan, från 1 januari 2005. I dag finns Riksförsäkringsverket och 21 självständiga försäkringskassor. Den nya försäkringskassan ska som tidigare ha hand om ärenden inom socialförsäkrings- och bidragssystemen och svara för samhällets samordning av rehabilitering.
*.Arbetsmarknadsverket ska få riktade resurser för sjukskrivna som saknar anställning. Verket ska också ge service till en ny målgrupp: sjukskrivna som inte bör eller kan återgå till en tidigare anställning.
*Arbetsmarknadsverket styr rehabiliteringen och den nya försäkringskassan beslutar om vilka som behöver arbetslivsinriktad rehabilitering. Den nya försäkringskassan har samordningsansvar och beslutar om rehabiliteringsersättning.
*Arbetsmarknadsverket och sjukvårdshuvudmännen får tydliga inriktningar att arbeta för minskad ohälsa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!