Sjuksköterskor protesterar mot schemaflyttar

Flera sjuksköterskor som UNT pratat med tycker att Akademiska sjukhuset missbrukar möjligheten att flytta arbetspass under konflikten med Vårdförbundet. "Jag blev av med min lediga helg", säger en av dem.

Ingrid Björnlund och Gunnar Kollstedt har båda tvingats jobba under sina lediga helger.

Ingrid Björnlund och Gunnar Kollstedt har båda tvingats jobba under sina lediga helger.

Foto: privat

Uppsala2024-05-12 16:30

Det finns en möjlighet att vid behov förskjuta arbetspass för sjuksköterskor, så länge det sker med minst 24 timmars varsel. Den här möjligheten har använts flitigt under den pågående konflikten med Vårdförbundet, så att sjuksköterskor tvingas jobba på ett sätt som normalt hade berättigat till övertidsersättning.

– Vi har inget att säga till om. I dag kom min chef och sa att jag måste jobba lördag kväll i stället för fredag dag. Och nästa vecka jobbar jag sex dagar, säger Ingrid Björnlund, sjuksköterska på akutvårdsavdelningen vid Akademiska sjukhuset.

Kollegan Gunnar Kollstedt har också drabbats.

– Nu fick jag ett pass flyttat från tisdag till söndag. Det var min enda lediga helg på en hel månad och nu blev den helt förstörd, säger han.

Han berättar också att utbildningstiden under det kliniska utbildningsåret har dragits in under konflikten.

– Vårt utbildningsår är en stor anledning till att många börjar på Akademiska sjukhuset. Jag har svårt att se hur regionen ska kunna framställa sig som en attraktiv arbetsgivare när man gör så här, säger han.

Ingrid Björnlund håller med.

– Jag stöder verkligen blockaden, det är det bästa som hänt. Men de utnyttjar systemet. Vårt jobb är inte att lösa sjukluckorna, vi är här för patienterna.

Deras kollega Lo Lindeblad har inte drabbats än så länge, men är orolig.

– De som bara jobbar kontorstid förstår inte hur heliga helgerna blir för oss. Jag som jobbar varannan helg har de lediga helgerna uppbokade långt i förväg, säger hon.

Annika Hemström, styrelseledamot för Vårdförbundet i Uppsala, säger att facket fått in flera rapporter om att regionen överutnyttjar förskjuten arbetstid under konflikten. Hon tror att det här kan slå tillbaka mot möjligheterna för regionen att rekrytera fler sjuksköterskor.

– De har rätt att ändra i schemat. Men man ska få en hälsosam återhämtning. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att ha bra scheman för personalen och jag tycker att det visar att man släppt igenom scheman med en massa luckor i bemanningen. De har bara kallt räknat med att folk ska jobba övertid. Såna här förutsättningar vill ingen arbeta under. Det här problemet har funnits länge men det blir extra tydligt under övertidsblockaden, säger hon.

Hur borde man ha gjort i stället?

– Det arbetsgivaren måste göra är att anpassa sin verksamhet utifrån den bemanning man har. Man kan bara bedriva den vård man har bemanning att driva, och man måste se över produktionen, säger Annika Hemström.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, medger att det uppstår arbetsmiljöproblem kopplat till konflikten. Han kan dock inte säga vid hur många tillfällen som personal fått arbetspass flyttade till lediga helger.

– Men vi har en daglig styrning för att säkra patientsäkerheten. Vi leder och fördelar arbetet för att leverera den vård vi ska. Och vi kommer att fatta besluten för att säkerställa det.

Hade ni kunnat lösa det på ett annat sätt?

– Vi hamnar i ett läge där vi successivt får reducera vårdproduktionen. Och det har vi gjort.

Hur mycket har ni minskat produktionen?

– Det får vi se i efterhand när vi tittar på statistiken.

Hur påverkar det möjligheten att rekrytera sjuksköterskor?

– I enskilda situationer är det viktigt att våra chefer har en bra dialog med de medarbetare som hamnar i den här knipan. Och vi vet att våra chefer gör ett bra jobb, säger Mikael Köhler.

Blockad mot övertid

Efter att förhandlingarna om ett nytt avtal strandade varslade Vårdförbundet om blockad mot övertid och nyanställningar som trädde i kraft den 25 april. Senare har ett varsel även lagts om övertidsblockad i bland annat Uppsala kommun, vilken utlöses den 20 maj.

Enligt kollektivavtalet kan arbetsgivaren förskjuta arbetspass om de säger till minst 24 timmar i förväg.

Arbetsgivaren kan också under konflikten beordra skyddsarbete om det krävs för att förebygga fara för människor och skada på egendom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!