Sjuksköterskor i alla ambulanser

Ambulanssjukvårdare gör avancerade medicinska bedömningar i pressade lägen. Det har de ingen utbildning för. Nu sätter Socialstyrelsen stopp - från den 1 november krävs en sjuksköterska i varje ambulans.

Uppsala2005-10-06 00:00
Samma regler ska gälla för ambulanssjukvården som för resten av sjukvården - den som hanterar läkemedel måste vara legitimerad sjuksköterska eller läkare.
För att bli ambulanssjukvårdare krävs gymnasial undersköterskeutbildning och ett års påbyggnad.
— Det skulle aldrig få förekomma på en akutmottagning att en undersköterska undersöker en patient och bestämmer vilka läkemedel som ska användas, säger Sylvia Myrsell, utredare på Socialstyrelsen.
Det finns förstås risker med att personer utan farmakologisk utbildning ställer diagnoser.
— Det har varit några anmälningar, främst att de patienter som skulle ha behövt få läkemedel inte har fått det för att personalen inte har varit säker, säger Sylvia Myrsell.
Syrgas undantas, trots att det klassas som läkemedel. Syrgas kan behövas till exempel när en patient ska flyttas mellan ett sjukhem och ett äldreboende. Då åker inte en sjuksköterska med.
Ambulanssjukvårdarna får fortsätta använda ambulansernas apparatur - bland annat utför de så kallad defibrillering på personer som drabbats av plötsligt hjärtstopp.
Sylvia Myrsell påpekar att yrkesgruppen är viktig.
— De ska framföra ett uttryckningsfordon på ett säkert sätt, och på en olycksplats är det ambulanssjukvårdaren som håller i hela kommunikationen.

Ökat antal sjuksköterskor
Socialstyrelsen kommer inte att ge några dispenser. Alla landsting måste ha korrekt bemannade ambulanser - en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare - vid utryckningar efter den 1 november.
— Vi är nästintill som vi ska vara redan idag, säger Per Andersson, chef för ambulanssjukvården i Uppsala läns landsting.
De tolv ambulanssjukvårdare som måste flytta mellan stationerna är inte glada.
— De tycker att man tar ifrån dem uppgifter de har haft i flera år, säger Per Andersson.
Lagändringen har diskuterats sedan 90-talet och antalet sjuksköterskor inom ambulanssjukvården i länet har sedan dess ökat successivt - från ett fåtal till dagens 63 tjänster. Ett tjugotal av dem är tidigare ambulanssjukvårdare som har vidareutbildat sig.
I Stockholm och Skåne bemannas varje ambulans med en specialistsjuksköterska. Så blir det inte i Uppsala.
— Vi kommer inte att kunna rekrytera tillräckligt många sommarvikarier. Vi kan inte dra ner på sommaren, säger Per Andersson, som inte tror att Stockholm och Skåne klarar att hålla sin bemanning i längden.
Av sjuksköterskorna i Uppsalas ambulanser har 40 procent en specialistutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om