UNT har frågat 59 av de sjuksköterskor som slutade på Akademiska sjukhuset i fjol var de jobbar. Det visar sig att en stor majoritet, 49 stycken, jobbar kvar i vården. Hur kan sjuksköterskebristen samtidigt nationell, vilket alla regioner hävdar?
Detaljstuderar man siffrorna ser man att det största tappet går till bemanningsbranschen och privata kliniker som till exempel utför enklare operationer på uppdrag av regionerna i syfte att kapa vårdköerna. 18 av dem vi pratat med slutade för att i stället ta jobb i dessa branscher, antingen direkt eller i samband med att de sagt upp sig på grund av att de flyttat från stan.
Dessa sjuksköterskor utför alltså vård för regionens räkning, men med högre löner och till en högre kostnad på en marknad som regionerna själva skapat.
Bland dem som är kvar i vårdsektorn finns också en del som inte längre jobbar kliniskt med patienter. Någon som kommit tillbaka till sjukhuset jobbar nu som chef, några jobbar på SOS Alarm och några jobbar med forskning eller inom företagshälsan.
Maria Thunberg, HR-chef vid Akademiska sjukhuset, säger att det är en utmaning att behålla sjuksköterskorna.
– Det här är ett nationellt problem. Varför skulle Akademiska sjukhuset av alla ha löst det? frågar hon retoriskt.
Region Uppsala skickar en enkät till alla som slutar. Av de 309 sjuksköterskor som sade upp sig i fjol är det bara 14 som svarat på enkäten. Några intervjuer, som UNT nu gjort, görs inte av regionen.
– Vi har inte resurser att ringa upp alla. Vi frågar heller inte var de ska jobba någonstans, säger Maria Thunberg.
Vad har ni dragit för slutsatser av enkäten?
– Det är inget som sticker ut jämfört med andra sammanställningar. Det handlar om hög arbetsbelastning och missnöje med löneutvecklingen, säger hon.
Hur jobbar ni med de frågorna?
– Vi jobbar med detta på bred front med olika former av åtgärder där strategin är att vara en hållbar arbetsplats, säger Maria Thunberg.
Vad är det konkret för åtgärder?
– Vi har en projektgrupp som jobbar med målet att behålla och rekrytera personal. Det arbetet har precis börjat. Den interna bemanningspoolen på sjukhuset är också en del i det arbetet.
När det gäller löneutvecklingen säger Maria Rosén, HR-direktör i Region Uppsala, att det är en komplex fråga.
– Varje år görs en löneöversyn och vi jobbar långsiktigt och strukturerat med frågan. Sjuksköterskorna är en grupp vi har prioriterat de senaste åren. Men varje verksamhet har också en budget att förhålla sig till, säger hon.
Institutet för Arbetsmarknads- och utbildningspolitisk Utvärdering, IFAU, gjorde 2018 en studie av flera bristyrken, bland annat sjuksköterskor. Den bekräftar en bild man hittar i flera andra källor: Det är inte särskilt många sjuksköterskor som lämnar yrket. Antalet sjuksköterskor i förhållande till befolkningen är också historiskt högt.
Lisa Laun, forskare på IFAU, säger att många av sjuksköterskorna som är kvar i vårdsektorn jobbar med administration eller som chefer.
– Det ställer frågor om man kan organisera arbetet inom vården på ett annat sätt. Samtidigt är det ingen nackdel att man som sjuksköterska har en karriärväg som gör att det är möjligt att arbeta som chef i verksamheten, säger hon.