Sjuksköterskeutbildning dras in
Uppsala universitet får inte längre examinera specialistsjuksköterskor. Utbildningen är för dålig, menar Högskoleverket.
Kvaliteten på utbildningen av specialistsjuksköterskor bedöms vara otillfredsställande när det gäller förutsättningar, genomförande och resultat. Så skriver Högskoleverket i sin slutsats av genomgången man gjort av utbildningen vid Uppsala universitet. Därför återkallar Högskoleverket nu examensrätten.
De studenter som i dag går utbildningen kommer att få slutföra studierna och få sin examen, däremot får nu inga nya studenter antas.
- Men Uppsala kan ansöka om examensrätt igen, men det måste gå ett år emellan och det kan ske först nästa höst. Sedan ska vi behandla ansökan innan ett eventuellt godkännande kan komma, och först därefter kan nya studenter antas, säger Annika Vänje utredare på Högskoleverket.
Redan 2006 ifrågasatte verket examensrätten, varpå Uppsala universitet har genomfört ett antal åtgärder för att rätta till bristerna. Men det räcker alltså inte. Den uppföljning som nu gjorts visar att utbildningarna har så stora brister att Uppsala universitet inte får anta nya studenter.
I Uppsala ges utbildning till sjuksköterskor som vill specialisera sig inom nio olika områden: ambulanssjukvård, barn och ungdom, distriktssköterska, intensivvård, anestesisjukvård, kirurgisk vård, onkologisk vård, operationssjukvård och psykiatrisk vård. Men det finns bara en examensrätt, därför gäller tisdagens beslut alla inriktningar.
Utbildningarna varierar när det gäller förutsättningar och genomförande och tillgången på disputerade lärare med adekvat specialistutbildning är fortsatt otillräcklig inom vissa av inriktningarna, skriver Högskoleverket, som förutom en egen bedömning också låtit en sakkunniggrupp göra en bedömning.
I utvärderingen 2006 ifrågasattes även sjuksköterskeutbildningen vid Uppsala universitet. Där gör dock Högskoleverket bedömningen att bristerna rättats till och att examensrätten ska finnas kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!