Sjuksköterskebristen är värre i år

Situationen på akutmottagningen ser i år värre ut än tidigare. Problemen att hitta sjuksköterskor för att täcka behoven är större än någonsin.

genrebild: Akademiska sjukhuset, 61/62-huset
Foto : STAFFAN CLAESSON  20150527

genrebild: Akademiska sjukhuset, 61/62-huset Foto : STAFFAN CLAESSON 20150527

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-05-29 06:05

– Det är bekymmersamt. Det är en nationell sjuksköterskebrist som gör att det har varit svårt att hitta personal. Jag skulle säga att vi har dubbelt så många luckor den här sommaren som den förra, säger Lotta Nordgren Thermaenius, t f verksamhetschef för akutsjukvården på Akademiska sjukhuset.

När man började arbetet med bemanningen inför sommaren stod man med 700 arbetspass utan personal. Nu har man betat av det mesta av detta och kommit ner till runt 60 luckor som måste fyllas.

– Men även fast läget är kritiskt så kommer situationen att vara löst. Vi kan inte låta akuten stå obemannad, säger hon.

För att klara situationen har man stängt andra enheter och lånat in sjuksköterskor till akutmottagningen. Några av de anställda har också nappat på de speciella sommarerbjudanden som ger ett extra tillskott i lönekuvertet om man skjuter sin semester eller om man jobbar dubbla pass, vilket i praktiken betyder arbetspass mellan klockan 7 och 21.

– Det är inget vi är stolta över och inget som är önskvärt. Men i det här skedet har ingen blivit beordrad att ta de här passen. Vi har också dammsugit alla hyrföretag på sjuksköterskor, säger Lotta Nordgren Thermaenius.

Patienterna kommer att märka av sjuksköterskebristen genom att en lättvårdsavdelning, där man kan vänta på att slussas vidare till andra avdelningar inom sjukhuset, stängs. Det innebär att fler kan tvingas ligga i korridoren på akuten upp emot 12 timmar i väntan på vidare undersökningar.

– Det är inget unikt. Det händer under många dagar på året. Men vi är tvungna att upprätthålla säkerheten på akuten, säger Lotta Nordgren Thermaenius.

Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskorna, menar dock att man hade kunnat undvika den här situationen.

– Det finns sjuksköterskor. Men många väljer att inte jobba som det trots att de är utbildade sjuksköterskor eftersom villkoren är för dåliga, säger Madeleine Grenå, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Uppsala.

Madeleine Grenå säger att både dålig löneutveckling och brister i arbetsmiljö och hög arbetsbelastning får sjuksköterskor att välja andra arbetsplatser och arbetsuppgifter.

– Om arbetsgivarna i hela Sverige jobbade med de här delarna skulle sjuksköterskeyrket vara mer attraktivt. Och får man de anställda att stanna kvar på arbetsplatsen blir personalomsättningen lägre, vilket är en vinst för alla i det här läget. Man skulle ha börjat med det här i höstas, inte nu under våren, säger hon.

Bakgrund IVO riktade kritik mot Akademiska

UNT skrev förra sommaren om svår platsbrist på Akademiska sjukhuset vilket tvingade sjukhuset till överbeläggning på många avdelningar.

På akutmottagningen var situationen särskilt besvärlig. Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, gjorde en oanmäld inspektion under förra sommaren efter ett larm från huvudskyddsombudet.

I en rapport beskrev IVO personalen som så slutkörd att de inte haft tid eller ork att skriva avvikelserapporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om