Videon är inte längre tillgänglig
– Man känner sig alltid otillräcklig, både psykiskt och fysiskt. Man ser det i folks ögon här, säger sjuksköterskan Sofia Petersson.
Vi står i korridoren på Akademiska sjukhusets infektionsklinik, som sedan i måndags tvingats hålla sju av avdelningens 28 vårdplatser stängda. Det finns för få sjuksköterskor, och de som finns kan inte arbeta mer övertid, så platserna har helt enkelt inte gått att bemanna. Först till helgen hoppas avdelningen kunna öppna samtliga platser igen.
Akademiska sjukhuset har länge brottats med platsbrist. En lösning har varit att patienter slussas runt till den avdelning som har plats. Lungpatienterna vårdas på infektionskliniken, och infektionspatienter kan hamna hos kirurgen. Systemet är både ineffektivt och osäkert, enligt personalen.
– Det känns läskigt. Jag hinner inte läsa på om andra specialiseringar så mycket som jag skulle vilja, säger Sofia Petersson.
När det dessutom blir nödvändigt att stänga vårdplatser blir det ännu svårare att få vården att gå runt. Det förklarar infektionsläkare Erik Salaneck. Han sitter på sitt kontor och går igenom listan över lediga vårdplatser på sjukhuset. Det är dyster läsning: medicin- och thoraxdivisionen, som infektionskliniken tillhör, landar på -19 platser.
– Det har sett hemskt ut hela veckan. Vi tvingas skicka hem patienter som vi egentligen skulle vilja ha inneliggande. Vi tvingas att ta större risker, säger han.
Hur känns det?
– Det känns förfärligt. Vi vill ju ta hand om våra patienter på bästa sätt. Det här är en patientsäkerhetsrisk.
Den synen delas inte av sjukhusets ledning.
– Vi skickar inte hem sjuka patienter. Ibland måste vi låta patienter med planerad vård vänta, men vi skjuter inte på patienter som måste ha behandling. Och de patienter vi vårdar måste få säker vård, säger biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson.
Varför upplever då sjukhuspersonalen att det här är ett patientsäkerhetsproblem?
– Jag har inget svar på varför personalen tycker som de gör, säger han och påpekar att sjuksköterskebristen är ett nationellt problem.
Sjukhuset arbetar både på kortsiktiga och långsiktiga lösningar, enligt Björn Ragnarsson. I går skrev UNT att rekryteringsbonusar och flyttade semestrar är en plan för att lösa personalbristen över sommaren.
Men det förslaget imponerar inte på Sofia Petersson.
– Det är ingen bra personalpolitik. Vi måste få ledigt under sommaren. Vi sliter ut oss.