"Sjuknärvaro" skadligt i längden
Att gå till jobbet trots att man är sjuk och känner att man egentligen borde ha stannat hemma kan vara skadligt för hälsan. Personer som har hög sådan sjuknärvaro löper på längre sikt klart ökad risk för ohälsa och långtidssjukskrivningar.
- Jag hade inte väntat mig att vi skulle se ett så tydligt samband mellan sjuknärvaro och framtida ohälsa och sjukskrivningar. Kanske innebär det att åtgärder som karendagar för att minska sjukskrivningar på sikt kan få rakt motsatt effekt. Detta måste dock undersökas närmare, säger docent Malin Josephson, forskare vid Arbets- och miljömedicin.
Det finns en hel del debatt och forskning kring sjukskrivningar, men nästan ingen debatt alls eller forskning kring sjuknärvaro.
- Alla är nog överens om att det är olämpligt att gå till jobbet om man riskerar att smitta arbetskamraterna med någon infektion, men det finns bara några få tidigare studier om sjuknärvaro har någon betydelse för den egna hälsan, säger Malin Josephson.
Den nya studien pågick under tre år. När den inleddes besvarade deltagarna frågor om sin egen hälsa och om de under det senaste året hade hänt att de gått till jobbet fastän de kände sig så sjuka att de egentligen borde ha stannat hemma - vilket drygt hälften uppgav att de gjort minst två gånger!
Vid uppföljningar under de tre åren fann forskarna att de som i utgångsläget rapporterat sjuknärvaro betydligt oftare än de som inte gjort det hade dålig hälsa och sjukfrånvaro.
- Ju fler gånger de varit sjuknärvarande i utgångsläget, desto större var risken för att de under de kommande åren skulle besväras av ohälsa och vara sjukskrivna, säger Malin Josephson.
Av de kommun- och landstingsanställda som varit sjuknärvarande mer än fem gånger under ett år hade drygt var fjärde, 27 procent, mer än 30 sjukdagar tre år senare. För kommun- och landstingsanställda utan någon sjuknärvaro hade däremot bara 12 procent mer än 30 sjukdagar tre år senare.
De flesta anställda inom kommuner och landsting är kvinnor, men liknande samband sågs också inom den mansdominerade industrin.
- Hög sjuknärvaro verkar alltså vara en riskfaktor för framtida ohälsa och sjukskrivningar både för kvinnor och för män, säger Malin Josephson.
En förutsättning för att kunna ha sjuknärvaro är förstås att man är sjuk och som förväntat hade de med hög sjuknärvaro redan när studien började mer hälsoproblem än övriga deltagare.
- Men även när vi i de statistiska analyserna tog hänsyn till tidigare ohälsa och sjukfrånvaro fortsatte hög sjuknärvaro att vara en riskfaktor för framtida ohälsa och sjukskrivningar, säger Malin Josephson.
Sjuknärvaro kan ha många orsaker, till exempel att man inte tycker sig ha råd att stanna hemma, att man känner sig oumbärlig på arbetsplatsen eller att man inte vill att en massa arbetsuppgifter som måste tas igen ska hopa sig under en sjukskrivning. Men varför sjuknärvaro är en hälsorisk kan den nya studien inte besvara.
- Kanske är det så att personer med hög sjuknärvaro överhuvud taget har en mer ohälsosam och stressig livsstil än andra. Framtida studier bör också undersöka om riskerna med sjuknärvaro skiljer sig för olika sjukdomar, till exempel om det är potentiellt farligare att gå till jobbet om man är deprimerad än om man har ont i ryggen, säger Malin Josephson.
Resultaten av den nya studien presenteras vetenskapliga artiklar i novembernumret av tidskriften International Archives of Occupational Environmental Health och nätupplagan av Journal of Occupational and Environmental Medicine.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!