Sjukhusväktare får stöd från facken vid Akademiska sjukhuset

Den omplacerade sjukhusväktaren Anders Gillberg får nu stöd från facken vid Akademiska sjukhuset. Sjukhuset har tystat en facklig förtroendevald, hävdar de fackliga organisationerna som kräver att Anders Gillberg ska få tillbaka sitt jobb.

Uppsala2006-06-12 17:10
- Vad sitter taket för vad man får säga? undrar Bengt von zur Mühlen, ordförande för Upplands allmänna läkarförening.
UNT har tidigare berättat om sjukhusväktaren Anders Gillberg vid Securitas. Efter påtryckningar från Akademiska sjukhuset omplacerades han av sin arbetsgivare.

"Fel att begära omplacering"
Anders Gillberg har länge arbetat för en säkrare arbetsmiljö för såväl kolleger som patienter och personal. Kravet på ständig dubbelbemanning för att förebygga hot och våld vid exempelvis akutmottagningen var inget som imponerade på landstingets säkerhetsavdelning.
Men Arbetsmiljöverket har gett Anders Gillberg rätt när verket kräver att sjukhuset ska införa minst dubbelbemanning. Nu får han också ett kompakt stöd av de fackliga organisationerna vid Akademiska sjukhuset.
- Jag har arbetat vid akutmottagningen och vet att det kan vara ganska oroligt. Sjukhusväktarens närvaro innebär ett skydd för både patienter och personal, säger Bengt von zur Mühlen.
Han anser att Anders Gillberg har arbetat för sjukhusets bästa.
- Akademiska har begått ett fel när man begär omplacering. Sjukhuset borde be honom om ursäkt och se till att han återfår sin tjänst vid Akademiska.
Enligt de fackliga organisationerna har sjukhuset gjort sig skyldig till övergrepp mot en facklig förtroendevald. Men vid ett möte med sjukhusledningen nyligen fick Bengt von zur Mühlen beskedet att landstinget inte kan lägga sig i om entreprenören Securitas väljer att omplacera en anställd.
- Anders Gillberg är facklig förtroendeman och arbetar vid sjukhuset. Det spelar ingen roll om han är anställd av någon annan. Han måste kunna påtala brister i arbetsmiljön, allt annat är ett övergrepp mot de lagstadgade fackliga rättigheterna, säger Bengt von zur Mühlen.
Om det visar sig nödvändigt kommer Upplands allmänna läkarförening att försöka förmå Transportarbetareförbundet att driva ärendet till Arbetsdomstolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om