Sjukhussjuka hundar överraskar ej

Att två svenska hundar fått sjukhussjuka eller MRSA kommer inte som någon överraskning på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

Uppsala2006-11-17 15:18
- Vi har väntat på det här i flera år. Eftersom vi har fått rapporter om smittade hundar och hästar i andra länder så var det egentligen bara en tidsfråga när vi skulle få de första fallen, säger Christina Greko, veterinär på SVA:s avdelning för antibiotika.
De flesta studier tyder på att smittan har kommit från människor. Att just hundar smittas tycker hon är ganska naturligt. Hundar lever ju i så nära kontakt med människor.

Vad gör SVA nu?
- De aktuella fallen utreds av smittskyddsläkare. Vår uppgift är att se till att det finns bra diagnosmetoder. Redan för fem år sedan tog vi fram de metoder som nu har använts.
- Sedan har vi gått ut med två rekommendationer, fortsätter Christina Greko.
- Vi uppmanar veterinärerna att utreda svåra eller återkommande infektioner hos hundar för att utesluta risken för sjukhussjuka.
- Vi uppmanar också veterinärerna att vara mer restriktiva med antibiotika. I fjol undersökte jag hur mycket antibiotika som skrevs ut för sällskapsdjur, särskilt hundar. Jag såg en väldigt kraftig ökning som inte verkade vara veterinärmedicinskt motiverad. Vi är oroliga för att bakterierna ska bli resistenta.

Framtiden?
- Eftersom sjukhussjukan finns hos människor och antalet smittade människor ökar, så lär det vara oundvikligt att smittan också förs över på våra sällskapsdjur. Men jag hoppas att det stannar vid sporadiska fall, säger Christina Greko.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om