Sjukhuspersonalen skeptisk till förslaget

Mindre personal behöver inte betyda att man sparar pengar. Därför riktar både Vårdförbundet och Uppsala allmänna läkarförening kritik mot sparkraven.

Foto:

Uppsala2012-03-01 10:58

De flesta av de anställda på Akademiska sjukhuset som UNT pratar med kände under onsdagen inte till det nya sparförslaget. Till slut hittar vi Michael Häggman, läkare på urologkliniken, som har läst nyheten på unt:s webbsida. Han funderar över hur man ska kunna skära ned på personalen och samtidigt behålla kvaliteten på vården.
– Nedskärningen bland personalen ska tydligen ske genom pensionsavgångar. Men vem ska göra deras arbetsuppgifter? Frågan är om det går att rationalisera så effektivt, säger han.

Kollegan Eva Johansson funderar över vårdplatserna som ska bort.
– Vi har brist på vårdplatser, så det är redan ett bekymmer att många patienter skickas hem tidigare, säger hon.
Men Annika Jonasson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Uppsala, tycker att vissa av åtgärderna är bra.
– Vi håller med sjukhusdirektören när han säger att det både gäller att bromsa och gasa samtidigt. Men åtgärderna får inte påverka vårdkvaliteten och patientsäkerheten.

Vårdförbundet välkomnar till exempel ett större samarbete med kommunerna som kan ta en större del av vården av äldre patienter. De är också positiva till att man vill titta närmare på sjukhusets största division, OTM-divisionen, som länge dragits med ett ekonomiskt underskott.
– Jag är positiv till en genomlysning, och att man tittar på om man gör rätt saker. Men jag är inte positiv till att det ska sparas närmast patienten. Vi måste kunna upprätthålla en god arbetsmiljö, för då orkar folk jobba.

Enligt Annika Jonasson innebär inte mindre personal att man automatiskt sparar mer pengar.
– Ska man minska personalkostnaderna måste man i stället öka bemanningen runt patienten, för då minskar vi övertiden och sjukfrånvaron.

Torbjörn Karlsson, ordförande i Uppsalas allmänna läkarförening, håller med om att verksamheten på sjukhuset kan behöva en genomlysning. Men han tror, liksom Vårdförbundet, inte på att minska vårdpersonalen.
– Det är inte realistiskt att genomföra stora kostnadsreduktioner i vården. Det finns en åldrande befolkning och ett ökande vårdbehov som inte kan mötas med fler rationaliseringar. Att minska vårdpersonal tror jag inte på, om man inte ska rationalisera bort delar av verksamheten också.
Han kallar det nya åtgärdsprogrammet för ”ett desperat förslag”.
– Jag kan personligen i min roll inte lasta sjukhusledningen för detta förslag, utan de har fått en för liten plånbok att röra sig med. Frågan borde riktas till politikerna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!