Sjukhusmaten ska inte lagas på plats
Patienterna på Akademiska sjukhuset kan komma att få mat lagad i Västerås eller på annan plats i Mälardalen. Dagens kök på sjukhuset håller inte måttet och en ombyggnation blir kostsam och kommer att öka sjukhusets kostnader.
Med det senare alternativet följer två varianter, antingen kommer maten kyld och läggs upp på brickor på plats på Akademiska, eller så levereras maten upplagd och klar på brickor.
- Marknaden för det här är stor och bara i Mälardalen finns flera leverantörer, exempelvis i Västerås där det byggs ett helt nytt kök. Men förutsättningen är att kvaliteten på maten ska vara som i dag eller bättre, säger Tommy Lenberg, förvaltningschef vid landstingsservice, som också påpekar att det finns ett kök så nära som Ulleråker som skulle kunna användas.
- Påverkan på miljön är ett av de kriterier vi tittar på när vi gör det här, ekonomi ett annat. Investeringen i ett nytt kök blir så stor att det kommer att bli dyrare för landstinget om man vill fortsätta laga maten själv, säger Tommy Lenberg.
Utredningen rör bara patientmaten, vilket handlar om 1600 portioner om dagen.
- Det kan tyckas mycket, men är egentligen en lite för liten volym för en så här stor investering, säger Tommy Lenberg.
Om köket inte renoveras utan maten kommer serverad och klar annorstädes från återstår frågan vad som händer med personalmaten.
- Vi har inte utrett det nu. Det får bli en senare fråga. Men det krävs en betydligt mindre ombyggnation för att eventuellt kunna laga mat åt personalen, säger Tommy Lenberg, som hoppas att ett beslut om kökets framtid ska vara fattat före sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!