Sjukhusdirektören om thoraxchefen: "Har gjort en deal"

"Situationen blev ohållbar". Så motiverar sjukhuschefen den överenskommelse som gjorts med thoraxchefen Vilyam Melki som lämnar sitt jobb på fredag. Han blir kvar på sjukhuset, men vad han ska göra vill ingen säga.

Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör, vill inte säga vad Vilyam Melkis nya tjänst innebär. "Vi måste landa det", säger hon. På fredag gör han sin sista dag som chef på thorax, efter en deal med sjukhusledningen.

Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör, vill inte säga vad Vilyam Melkis nya tjänst innebär. "Vi måste landa det", säger hon. På fredag gör han sin sista dag som chef på thorax, efter en deal med sjukhusledningen.

Foto: UNT arkiv/Akademiska sjukhuset/Montage

Uppsala2021-06-02 06:30

Vilyam Melki, överläkare och kirurg på thoraxkliniken på Akademiska sjukhuset, slutar som sektionschef för thoraxläkarna och gör sin sista dag nu på fredag. 

UNT har granskat hans omfattande extraknäck och rapporterat om arbetsmiljöproblem.

I en intervju med UNT i våras sade sjukhusdirektören Marianne van Rooijen att arbetsmiljöfrågorna nu utreds, och att hon hade förtroende för honom och verksamhetschefen Fredrik Lennmyr "under den processen"

Nu kom alltså beskedet att Vilyam Melki slutar, men att han ska få en ny tjänst inom Akademiska.

Varför slutar han?

– Situationen har blivit ohållbar för honom, jättejobbig. Det har varit mycket medieintresse och det har blivit så mycket fokus på hans person, säger Marianne van Rooijen.

Är det alltså uppmärksamheten i medierna som är problemet?

– Kritiken som framkommit är naturligtvis en del av det. Det har varit en besvärlig arbetsmiljösituation.

Får han sparken från chefsrollen?

– Nu ska han först vara ledig.

 Men är det en omplacering som sjukhuset har gjort?

– Vi har gjort en deal, en överenskommelse. Det har varit en ömsesidig diskussion. Han har väckt frågan utifrån sin situation, och vi har haft en bra dialog.

Vad är det för ny tjänst inom Akademiska han ska få? 

– Jag vill inte prata om det, det är lite tidigt. Vi behöver landa och vila i det först. 

Kommer han fortsatt att vara överläkare?

– Jag vill inte prata om det än.

Kommer han att fortsätta ha de extraknäck han har i dag?

– Bisysslorna kommer att omprövas efter de förutsättningar som han kommer att ha nu. Dessutom omprövas bisysslor årligen vid varje redovisning av de bisysslor man har.

Så en ny prövning kommer att ske utifrån hans nya tjänst?

– Absolut, de ska omprövas utifrån det.

Enligt flera samstämmiga källuppgifter har arbetsmiljön på thoraxkliniken blivit mycket ansträngd. Knut Bodin, huvudskyddsombud, har också agerat under vintern och våren och tog initiativ till utredningar som stärkte bilden av djupa problem. I april beskrev Knut Bodin thoraxkliniken som en hälsovådlig arbetsplats.

Insatserna efter det pågår ännu för fullt, säger Marianne van Rooijen.

– Det har gjorts en extern utredning. Nu pågår individuella samtal med externa utredare. Det här sker intensivt nu och förhoppningsvis är det klart före midsommar.

Har du förtroende för verksamhetschefen Fredrik Lennmyr?

– Ja, det har jag.

Anna-Karin Agvald, ordförande i Uppsala allmänna läkarförening, säger att det är bra om det kommit fram en lösning som "alla är nöja och glada med". I och med att Vilyam Melki inte längre ska vara sektionschef för thoraxläkarna är problemet som facket pekat på avhjälpt, att hans chefsuppdrag inte går att kombinera med hans omfattande bisysslor.

– Sedan är det arbetsmiljömässigt jobbigt ändå, nu får vi hoppas att det här blir bra för alla, säger Anna-Karin Agvald.

Några generella lärdomar går inte att dra utifrån den turbulens som rått. Det här fallet är unikt och komplext, menar hon.

– Här finns så många bottnar. Nu önskar jag att alla får lugn och ro, inklusive Vilyam Melki själv.

 Huvudskyddsombudet Knut Bodin säger att det är positivt att sjukhusledningen "äntligen tagit tag i problemen".

– Vi kan inte ha en läkare som håller på med egna operationer utanför arbetet på Akademiska så här.

I nuläget går Fredrik Lennmyr in som thoraxläkarnas närmaste chef. 

Så säger reglerna

Ett skäl att säga nej till en bisyssla är att den är arbetshindrande. Med det menas i Region Uppsalas regler att bisysslan medför, eller innebär en beaktansvärd risk för, "negativ inverkan på möjligheterna att fullgöra en god arbetsprestation". Exempelvis, skriver Region Uppsala, kan arbetsuppgifterna kollidera i tiden eller ge för tung arbetsbörda, vilket kan påverka sjukfrånvaro och arbetsmiljö negativt. Vidare står: "Semester och kompensationsledighet är till för återhämtning och rekreation.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!