Sjukförsäkring onödig när taket höjs
Se över din privata sjukförsäkring före 1 juli. Då höjs inkomsttaket i den allmänna sjukförsäkringen. Risken är annars att du betalar försäkringspremier i onödan.
- Annars kanske de betalar för ett försäkringsskydd som de inte behöver, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.
Det som händer den 1 juli är att inkomsttaket i den allmänna sjukförsäkringen höjs från cirka 25 000 kronor till cirka 33 000 kronor. Samtidigt följer avtalsförsäkringarna med i höjningen och det gör att den sammantagna sjukersättningen blir 90 procent mellan sjukdag 15 och 360.
För tjänstemän med ITP har avtalsförsäkringen dessutom förhandlats om och det ger en förbättring för nyinsjuknade efter 1 juli.
Vinnare efter förändringen är privatanställda tjänstemän och privatanställda arbetare. Redan efter 14 dagars sjukskrivning märks det i plånboken hos privatanställda arbetare med en lön upp till det nya taket. De har i dag inga förmåner i avtalsförsäkringen på lönedelar över det allmänna taket och takhöjningen gör därför mycket för dem. För privatanställda tjänstemän märks ersättningsökningen efter sjukdag 90.
För offentliganställda blir det däremot ingen skillnad i plånboken. De får bara en större del av sjukersättningen från Försäkringskassan i stället för från avtalsförsäkringen.
- Ring försäkringsbolaget och be dem anpassa nivå och karenstid på din sjukförsäkring efter aktuell lön och de nya reglerna inom sjukpenningen och avtalsförsäkringen, säger Eva Adolphson.
Numera kan visserligen även anställda, och inte bara företagare, sjukförsäkra sig för mer än 100 procent av lönen. Tidigare var det omöjligt, då var 90 procent av lönen maxgränsen.
- Vi upptäckte att det är möjligt nu i år när vi talade med Finansinspektionen. Ett av finansinspektionens allmänna råd har tagits bort och därför är det fritt fram även för anställda att försäkra sig för mer, säger Gunnar Olsson, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Men det hjälper ändå inte i dagsläget. De flesta privata sjukförsäkringsbolag har skrivit in en bestämmelse i sina försäkringsvillkor som innebär att den privata sjukförsäkringens giltighet och omfattning kan begränsas om den samlade ersättningen från försäkringskassa, arbetsgivare, avtalsförsäkring och privat sjukförsäkring blir mer än 90 procent av arbetsinkomsten.
Då är man alltså överförsäkrad och betalar premier i onödan.
Men några grupper med arbetsinkomster under nya taket riskerar inte, i varje fall inte på grund av inkomsttakhöjningen, att vara överförsäkrade.
Det är privatanställda som inte omfattas av kollektivavtal, statligt anställda och egenföretagare. De kan ändå behöva se över sjukförsäkringen om det var länge sedan den tecknades och inkomsten har förändrats sedan dess. Många sjukförsäkringar har dessutom blivit dyrare de senaste åren. Premierna har höjts på grund av de höga sjuktalen.
FAKTA
Ersättning vid sjukskrivning och vid förtidspensionering, det som nu kallas sjukersättning/aktivitetsersättning, kan komma från:
* Den allmänna försäkringen
* Olika avtalsförsäkringar
* Direkt från arbetsgivaren
* Privata sjukförsäkringar
Privata sjukförsäkringar
... ersätter en viss del av inkomstförlusten vid sjukskrivning och ibland också vid förtidspensionering.
... tecknas med olika karenstider, vanligast är 90 dagar.
... ger ersättning under sjukpenningtid eller under viss angiven tid.
... finns som individuell sjukförsäkring eller gruppförsäkring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!