Sjukdom i bisköldkörtlarna kartlagd
Ett nyupptäckt protein i bisköldkörtlar är måltavla för kroppens missriktade immunangrepp vid en sjukdom som förstör dessa för kroppens kalkbalans viktiga körtlar.
- Vår upptäckt får direkt betydelse för diagnostiken och förståelsen av sjukdomen. På längre sikt kan den också ge nya kunskaper om bisköldkörtlarnas funktion och mekanismerna bakom autoimmuna sjukdomar i allmänhet, säger läkaren Mohammad Alimohammadi vid Akademiska sjukhusets medicinklinik.
I studien har forskarna analyserat prover från patienter med utslagna bisköldkörtlar vid den ärftliga sjukdomen APS1. Patienter med APS1 har en mutation i en gen som har en viktig reglerande roll i immunförsvaret.
Patienter med APS1 utvecklar flera reaktioner där immunförsvaret angriper den egna kroppsvävnaden. Immunangrepp på bisköldkörtlarna är vanligast.
- Vi kan nu för första gången visa att en måltavla för immunangreppen mot bisköldkörtlarna är ett protein kallat NALP5. Patienterna med APS1 och utslagna bisköldkörtlar har antikrroppar mot detta protein. Patienter med andra autoimmuna sjukdomar och friska saknar däremot sådana antikroppar.
Ett problem inom forskningen har varit att det saknats en bra koppling mellan sjukdomen hos människor och djurmodeller för ASP1.
- Med den nya upptäckten får vi dock ett verktyg för att läsa av vilka gener och miljöfaktorer som kan trigga igång ett immunangrepp hos möss med samma genetiska defekt som patienter med APS1. Detta kan ge värdefull kunskap även om mekanismerna bakom andra och betydligt vanligare autoimmuna sjukdomar som till exempel insulinberoende diabetes, säger Mohammad Alimohammadi.
Han hoppas också att den fortsatta forskningen ska ge kunskaper om NALP5-proteinets normala funktion i bisköldkörtlarna.
- På sikt kan det komma att öka möjligheterna att utveckla nya behandlingsmetoder mot benskörhet och andra sjukdomar där kroppens kalkbalans är störd, säger han.
Forskningen, som sker inom ramen för ett EU-projekt samordnat av professor Olle Kämpe vid Uppsala universitet, följer en gammal Uppsalatradition. Det var i Uppsala som de riskgrynsstora bisköldkörtlarna bakom sköldkörteln på halsen upptäcktes 1879.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!