Sjukavgiftslag stoppar nyanställningar

Hälften av företagarna i Sverige tvekar att nyanställa på grund av den nya lagen om särskild sjukförsäkringsavgift. Det visar en ny omfattande undersökning från Länsförsäkringar som presenteras i dag.

Uppsala2005-07-01 00:00
Lagen om särskild sjukförsäkringsavgift innebär att arbetsgivaren ska betala 15 procent av sjukpenningen för en anställd som blir sjukskriven på heltid. I dag presenterar Länsförsäkringar en ny undersökning som visar att lagen har inneburit att arbetsgivarna har blivit försiktigare med att anställa personal, av rädsla för att dra på sig ökade kostnader vid sjukdomsfall.
50 procent av de 1 200 intervjuade företagarna uppger att de tvekar att nyanställa mot bakgrund av den nya lagen. Men skillnaden är stor mellan olika delar av landet. I norra Sverige är siffran 57 procent, i östra Sverige, bland annat Uppsala län, ligger siffran på 45 procent.

Bekymmer för många
—Lagen är ett bekymmer för många företagare. När jag är ute och pratar med företagare får jag numera alltid frågor om sjuk- och sjukvårdsförsäkringar, säger Mats Olausson, företagsmarknadschef på Länsförsäkringar Uppsala.
Undersökningen visar att manliga företagare är mer tveksamma till att anställa än vad kvinnliga företagare är. 52 procent av de tillfrågade männen tvekar att anställa, mot 41 procent av kvinnorna.
Bland företagarna i Uppland finns ett utbrett missnöje med den nya lagen. Men det finns tecken som tyder på att lagen har fått den eftersökta effekten att arbetsgivarna ska tvingas ta ett större ansvar för rehabilitering. På GE Healthcare i Uppsala anser man inte att förändringarna kortsiktigt har påverkat företagets sätt att rekrytera personal.

Måste arbeta aktivt
—De nya reglerna innebär ett ökat tryck på arbetsgivarna att aktivt arbeta med hälsofrågorna i företaget. Det innebär att vi ser en tydligare koppling mellan de insatser vi gör och de sjuklönekostnader vi som arbetsgivare har, säger Håkan Färdig, personaldirektör för GE Healthcare Sverige.
Men Håkan Färdig tillägger att han personligen anser att det är orimligt att arbetsgivarna ska belastas för de kostnader som uppstår i samband med sjukfrånvaro som kan hänföras till omständigheter som ligger utanför arbetsgivarens kontroll.
—Det skickar en konstig signal i samhället vad gäller vem som bär det ekonomiska ansvaret och på sikt kan det finnas en risk att arbetsgivarna kommer att bli mer restriktiva vid anställningar, säger Håkan Färdig.

Ökad risk nyanställa
På Företagarnas Riksorganisation bekräftar man att sjukavgiftslagen är ett hinder för nyanställningar.
—Reglerna innebär att riskerna med att nyanställa ökar, framför allt för småföretagare där en enda sjukskrivning kan få stor negativ ekonomisk effekt, säger Jens Karlsson, chefsjurist på Företagarna.
Den situation av ekonomisk tillväxt men ökande arbetslöshet som råder i Sverige kan delvis bero på den nya lagen.
—Det är svårt att mäta effekten av lagen, men vi kan definitivt säga att lagen har en avhållande effekt på företagarna när det gäller att nyanställa, säger Jens Karlsson.
—Om arbetsgivarna slutar nyanställa innebär det givetvis att arbetslösheten ökar. Dessutom finns det en risk för högre arbetsbelastning på anställda om företagare väljer att inte nyrekrytera trots att det finns behov för det. I längden kan det innebära att anställda sliter ut sig och att sjukskrivningstalen stiger igen, säger Mats Olausson på Länsförsäkringar Uppsala.

FAKTA


Sjukavgiftslagen
Medfinansieringen av sjukpenningen för arbetsgivare började gälla den 1 januari 2005. Reformen innebär att arbetsgivarna betalar 15 procent av sjukpenningkostnaden. Medfinansieringen upphör om den anställde kommer tillbaka till arbetet på deltid. Avsikten är att arbetsgivare ska stimuleras till aktiva insatser för att minska sjukfrånvaron.

Kostnaderna stiger
Ohälsotalet i Uppsala län har sjunkit med cirka 1,5 procent det senaste året, till 39 dagar. Ohälsotalet är en sammanslagning av antalet utbetalda dagar för sjukpenning, rehabiliteringspenning och förtidspension per person. Medan sjukpenningdagarna minskar ökar samtidigt antalet förtidspensioner kraftigt — och kostnaderna i sjukförsäkringsutgifter fortsätter att stiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!