Sjuka gästarbetare slussas runt
Under sommaren arbetar många utländska gästarbetare som bland annat jordgubbsplockare i Sverige. Men de riskerar att bli runtslussade i vården. - I värsta fall hänvisar vi till akuten, fast egentligen är det helt fel, säger Raija Eloranta, teamchef på sjukvårdsupplysningen.
Men han upplevde att ansvariga inom vården inte visste hur de skulle göra med en person som inte har ett svenskt personnummer och inte är listad på någon vårdcentral i länet.
- Först ringde jag till Fålhagens vårdcentral, de hänvisade till närakuten och de i sin tur menade att det var vårdcentralernas område och så fick jag numret till tre andra vårdcentraler. De hänvisade allihop till akuten trots att detta inte var något akutfall. Det är samma bekymmer år efter år när mina utländska arbetare ska ha vård, säger Fredrik Hörenius, ägare av Ulvagubben.
På vårdcentralen i Fålhagen känner man inte igen denna problematik som Fredrik Hörenius beskriver.
- Jag har inga kommentarer till detta enskilda fall men det är olyckligt om någon blivit runtbollad. Jag känner inte igen denna problematik men kan tänka mig att det beror på att det inte fanns tider. Sen beror det också på vilken tid på dygnet som patienterna ringer och vi hänvisar i första hand till närakuten om vi inte har tider, säger Hannele Ristolainen, vårdcentralschef på Fålhagen.
Enligt sjukvårdsupplysningen är det meningen att närakuten främst ska ta hand om till exempel enklare sårskador, infektionsfall och liknande. Den jordgubbsplockande kvinnan led inte av något av detta. Varken akuten eller närakuten har heller hand om verksamhet där utredning och kanske en viss uppföljning kan vara nödvändig som i hennes fall. Sjukvårdsupplysningen kontaktas då och då av utländska gästarbetare som inte riktigt vet vart de ska vända sig.
- Det är vårdcentralerna som har skyldighet att ta emot sådana fall när det inte är akut. Detta oavsett om de har svenskt personnummer eller inte. Vi brukar råda dem att välja den närmaste vårdcentralen där de vistas. Det kan vara bekymmer att få tid där, i alla fall under sommaren, säger Birgitta Larsson, teamchef på sjukvårdsupplysningen.
Men detta problem verkar inte enbart gälla utländska medborgare. Även svenskar som inte är listade på någon vårdcentral i Uppsala län kan bli runtslussade per telefon. Detta har att göra med att vårdcentralerna i första hand har ansvar att ta hand om de personer som är listade hos dem. Problematiken handlar om tillgång på tider.
- Det fungerar nog bättre på små vårdcentraler runt om i länet där trycket är mindre än på vårdcentralerna som ligger centralt i Uppsala. Men det löser sig alltid till slut. Det är ingen som blir utan vård men det händer att de måste ringa runt till några olika ställen först, säger Raija Eloranta, teamchef på sjukvårdsupplysningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!