Brist på diabetesläkemedel i Uppsala: "Djupt problematiskt"

Flera diabetesläkemedel är för närvarande restnoterade på apoteken i Uppsala län, en situation som uppstått i samband med en ökande trend där dessa läkemedel används som bantningsmedel. "Vi misstänker att det sker felaktiga förskrivningar till personer som inte har diabetes" säger Torbjörn Linde, ordförande för läkemedelskommittén.

Läkemedel som Victoza, Ozempic och Trulicity, som tillhör gruppen GLP-1-analoger, används främst för att behandla typ 2-diabetes.

Läkemedel som Victoza, Ozempic och Trulicity, som tillhör gruppen GLP-1-analoger, används främst för att behandla typ 2-diabetes.

Foto: David J. Phillip

Uppsala2024-09-12 20:00

Läkemedel som Ozempic, Victoza och Trulicity, är restnoterade i stora delar av Sverige och så även i Uppsala län. Dessa läkemedel ska användas för att behandla typ 2-diabetes – men många har börjat använda dem för viktminskning, trots att de inte är godkända för detta ändamål. Ett problem som bland annat SVT:s Uppdrag granskning nyligen uppmärksammat

undefined
Torbjörn Linde, ordförande för läkemedelskommittén.

– Det kallas "off-label"-användning, vilket kan leda till att patienter med diabetes inte får tillgång till den behandling de behöver, förklarar Torbjörn Linde. 

Diabetes är en av de största folksjukdomarna globalt och kan leda till förtida död, främst genom hjärt- och kärlsjukdomar. Den vanligaste formen är typ 2-diabetes, som uppskattas drabba cirka 5 procent av den vuxna befolkningen i Sverige.

Bristen på medicinerna förväntas fortsätta till början av januari 2025, men grundproblemet med felaktiga förskrivningar kvarstår ännu. 

I de flesta fall handlar det om brist på läkemedlet Ozempic, en spruta som sänker blodsockret. Enligt företaget som tillverkar läkemedlet är orsaken till bristen en oväntat stor efterfrågan i samband med att det har blivit ett populärt bantningsmedel. 

Vid årsskiftet gick Läkemedelsverket ut med en uppmaning att läkare ska sluta skriva ut diabetesläkemedel som Ozempic för viktnedgång – och i april 2024 gick Region Uppsala ut med samma direktiv. 

– Den enda godkända anledningen att skriv ut dessa mediciner är för diabetes. Det är allvarligt att sjuka patienter nu riskerar att stå utan sin medicinering, säger Torbjörn Linde.

undefined
Det råder brist på diabetesläkemedel runtom i landet.

Har ni sett att läkare i Uppsala skriver ut läkemedel utan godkänd medicinsk indikation – för viktminskning?

– Det finns sådana misstankar, ja. 

Hur problematiskt är det?

– Det är djupt problematiskt. Det rör sig om läkemedel som patientgruppen är beroende av för att leva och ha ett fungerande liv. Det innebär risker som till exempel ett försämrat diabetesläge.

Enligt Riksrevisionen har regionerna i dag små möjligheter att förhindra att mediciner skrivs ut till fel personer eller i fel syfte och uppmanar regeringen att förbättra tillsynen. 

– Det man kan göra som patient är att hålla koll på apotekens lagerstatus via Fass hemsida, då behöver man inte åka ut till apoteken i onödan, avslutar Torbjörn Linde. 

Diabetes

Diabetes delas främst in i typ 1 och typ 2. Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom som främst drabbar barn och ungdomar, där kroppens immunsystem förstör de insulinproducerande cellerna, vilket kräver daglig insulinbehandling. Typ 2-diabetes drabbar främst vuxna och innebär att kroppen producerar insulin, men inte i tillräcklig mängd eller att cellerna har minskad känslighet för insulin. Livsstilsförändringar som kost och fysisk aktivitet kan hjälpa, men många behöver även läkemedel för att kontrollera blodsockret.

Källor: Socialstyrelsen / 1177 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!