Sju nobelpristagare besökte Uppsala

När Uppsala på lördagen fick besök av inte mindre än sju av årets Nobelpristagare hölls flera föreläsningar vid samma tidpunkt. För Rolf Eriksson, som doktorerar kring magnetresonanstomografi, var medicinpristagaren Paul Lauterburs föreläsning dock ett självklart val.

Lär för livet. Paul Lauterbur rådde studenterna att inte bara plugga för att klara tentorna.

Lär för livet. Paul Lauterbur rådde studenterna att inte bara plugga för att klara tentorna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2003-12-13 16:18
- Det är fantastiskt att få möjlighet att lyssna på en Nobelpristagare. Det känns speciellt och högtidligt, säger Rolf Eriksson, doktorand vid Institutionen för onkologi, radiologi och klinisk immunolog vid Uppsala universitet.
Stämningen är förväntansfull inför Lauterburs föreläsning. Men märkligt nog gapar många av platserna tomma i Grönwallsalen vid Akademiska sjukhuset. Kanske är förklaringen inte enbart julhandel och luciafirande, utan det faktum att även Nobelpristagare i fysik, kemi och ekonomisk vetenskap samtidigt talar i Uppsala.

Firandet åt sidan
En av studenterna på plats, Zoe Redford från Australien, berättar att hon våndades inför valet mellan föreläsningarna. Själv studerar hon biologi.
- Det är verkligen dumt att alla måste föreläsa samtidigt. Jag valde till sist Lauterbur, eftersom jag tänkte att hans ämne var lättare att begripa än resonemang inom fysik och kemi.
Kristi Traphöner, som studerade pedagogik i Uppsala förra terminen, har rest från Münster i Tyskland för att fira lucia i Uppsala. Men firandet får stå åt sidan en stund för medicinpristagaren.
- Jag vet inte så mycket om ämnet. Men när jag hade en svår skada i mitt knä tidigare var magnetkamera till hjälp i samband operationen. Det känns jättestort att vara här och lyssna på en riktig Nobelpristagare.

Värnar om samverkan
Det är på något ostadiga ben som den 74-årige Paul Lauterbur tar plats framför sin publik. Under 45 minuter talar han om sin forskning och betonar bland annat betydelsen av samverkan mellan olika vetenskaper.
Amerikanen Paul Lauterbur, tilldelades årets Nobelpris i fysiologi eller medicin tillsammans med engelsmannen Peter Mansfield för sina upptäckter rörande avbildning med magnetresonans. Upptäckterna har lett fram till den moderna magnetkameran (magnetresonanstomografi, MRT), som inneburit ett stort genombrott inom sjukvård och medicinsk forskning. Paul Lauterbur upptäckte möjligheten att skapa en tvådimensionell bild genom att införa så kallade gradienter som förändrade magnetfältets styrka. Peter Mansfield vidareutvecklade arbetet.
Huruvida den i dag dyra tekniken kan bli billigare i framtiden säger sig Lauterbur inte kunna svara på.
Däremot framhåller han de stora utvecklingsmöjligheterna inom området. Och han ger även råd till de närvarande studenterna.
- Lär inte bara för att klara skrivningarna. Sug åt er all kunskap ni bara kan.



Fakta/Nobelpristagarna i Uppsala

Fysik
De båda ryska fysikerna Alexei A Abrikosov (född 1928) och Vitaly L Ginzburg (född 1916) samt britten Anthony J Leggett (född 1938) föreläste i Universitetshuset. Forskarna fick Nobelpriset i fysik för sina banbrytande upptäckter om supraledare och supravätskor.

Kemi
De amerikanska forskarna Peter Agre (född 1949) och Roderick MacKinnon (född 1956) föreläste vid Polacksbacken. De fick Nobelpriset i kemi för att ha klarlagt hur salter (joner) och vatten transporteras ut ur och in i kroppens celler via mikroskopiskt smala kanaler.

Fysiologi eller medicin
Amerikanen Paul C Lauterbur (född 1929), som tillsammans med engelsmannen Peter Mansfield tilldelades årets Nobelpris i medicin, föreläste i Grönwallsalen vid Akademiska sjukhuset. Lauterbur och Mansfield fick priset för upptäckter som ligger till grund för den i dag över hela världen använda magnetkameran.

Ekonomi
Amerikanen Robert F Engle (född 1942), som tillsammans med engelsmannen Clive WJ Granger fick årets ekonomipris till Nobels minne, föreläste vid Ekonomikum. De båda grundforskare fick priset för forskning som haft storbetydelse för hur man gör prognoser och riskbedömningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!