Sju landsting diskuterar vårdprioriteringar

Tjänstemän från bland annat Uppsala läns landsting ifrågasätter patienters möjlighet att skaffa sig snabbare vård genom valfriheten. Sju landsting i Mellansverige går samman i diskussioner om framtidens prioriteringar i vården. Landstingen vill hitta en gemensam syn kring vad som är viktigast och vilka patienter som ska väljas bort.

Uppsala2004-09-25 00:00
I skuggan av den prioriteringslista som togs fram av landstinget i Östergötland förra sommaren vill de sju landstingen nu skapa en gemensam strategi för hur patienterna i Mellansverige ska behandlas av den offentliga sjukvården.
Förutom Uppsala läns landsting deltar landstingen i Värmland, Västmanland, Gävleborg, Dalarna, Örebro och Södermanland.

Listor
Prioriteringslistan i Östergötland blev känd för att man där tog beslut om vilka behandlingar som inte längre ska utföras av den skattefinansierade vården.
Flera av de sju landstingen utreder nu möjligheterna att skriva egna prioriteringslistor. Uppsala läns landsting har dock sagt att en lista för Uppsala län kommer att dröja flera år.
— Idealet vore ju att hitta en gemensam prioriteringslista för de sju landstingen. Men vi kan vara riktigt nöjda om vi åtminstone hittar ett gemensamt förhållningssätt till prioriteringar, säger Tommie Lundberg, hälso— och sjukvårdsdirektör i Uppsala läns landsting.

Valfrihetsvården
De sju landstingen träffas regelbundet i en samverkansnämnd. Ett skäl till de gemensamma diskussionerna om prioriteringar är en växande oro för valfrihetsvården som bland annat erbjuds i Uppsala läns landsting.
Patienter från Uppsala län kan redan efter första dagen på en väntelista begära remiss till ett annat landsting där väntetiden till samma behandling är kortare.
Landstingen vill genom diskussionerna jobba fram ett sätt att förhindra att patienter som är friskare än andra får snabbare vård genom att utnyttja valfriheten.
— Det är ju inte meningen att någon ska kunna gå före en patient som har sämre hälsa, säger Tommie Lundberg.

Ett bekymmer
Örebro läns landsting tillämpar också valfrihet i vården och där växer oron för valfrihetens växande kostnader. Varje gång en örebroare får remiss till ett annat landsting, måste Örebro läns landsting stå för kostnaden.
— Valfriheten är ett av våra bekymmer. Vi har haft en klar ökning av kostnaderna i år jämfört med förra året. Det kan gå ut över patienter som inte har möjlighet att utnyttja valfriheten, säger Jan—Erik Johansson, områdeschef för kirurgin i Örebro läns landsting.
Det är han som nu leder diskussionerna om prioriteringar inom de sju landstingen. Jan—Erik Johansson säger att de länsövergripande diskussionerna handlar om att hitta former för hur landstingen ska samarbeta bättre. En av punkterna handlar om just en prioriteringslista.
— Men det är inget som vi har tagit ställning till. En prioriteringslista är naturligtvis ett beslut för politikerna.

Endast på tjänstemannanivå
Tommie Lundberg i Uppsala läns landsting vill att diskussionerna leder fram till ett förhållningssätt där vårdresurserna fördelas till de människor som har det största behovet.
— I praktiken betyder det att patienter med lägre behov inte ska få gå före den som har större behov, säger han.
Än så länge förs prioriteringsdiskussionerna bara på tjänstemannanivå. Tjänstemännen hade sitt första möte för två veckor sedan. Förhoppningen är att de redan till våren ska kunna lägga ett förslag till politikerna i de sju landstingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!