– Under året har det skett ett stort antal inbrott på våra skolor, varvid det vid sju tillfällen stulits ett omfattande antal datorer och Ipads, säger Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Uppsala kommun.
I torsdags stals uppåt 30 ipads från Nåntunaskolan i Uppsala. Tjuvarna tog sig in via ett fönster och bar med sig en till två vagnar fullastade med ipads. I november stals 90 datorer från Gåvstaskolan utanför Uppsala. Lindbackens skola och Ramstaskolan har också fått nattliga besök. Hela sju gånger har utrustning stulits från skolor i Uppsala kommun i år.
– Dessa har förvarats i laddvagnar på skolan, som gärningspersonerna har brutit sig in i, säger Mikaela Lindqvist.
Skolfastigheter för statistik över antalet inbrott på skolorna.
– Inbrott på skolor sker varje år, det som sticker ut i år är omfattningen av antalet stulna datorer och att tillvägagångssättet upplevs vara detsamma vid flertalet tillfällen i år, säger Mikaela Lindqvist.
Flera av skolorna har fått hjälp med att bygga säkerhetsklassade förråd för datautrustningen och deras laddvagnar. Dessutom har man förstärkt skalskyddet, det vill säga dörrar och fönster, för att hindra inbrott.
– De åtgärder vi vidtar ska försvåra ett angrepp och förlänga tiden så pass att väktare hinner till platsen medan angreppet pågår, säger Mikaela Lindqvist.
Andrahandsvärdet bedöms som mycket lågt på datautrustningen, eftersom den kan spåras.
– Alla datorer och Ipads är DNA-märkta, som en extra för förebyggande åtgärd säger Mikaela Lindqvist.
Trots det stora antalet datorer och ipads är det svårt för kommunen att få ut några pengar för de stulna sakerna.
– Självrisken via försäkringsbolaget ligger på 650 000 kronor, så det blir aldrig ett försäkringsärende säger Mikaela Lindkvist.
Jonas Eronen, presstalesperson på Uppsalapolisen, säger att sådana här brott sker då och då.
– Det är ju förhållandevis mycket teknik i våra skolor det gör det attraktivt för tjuvar.
Det finns inget tydligt mönster i vilka de är som begår dessa brott, förklarar han. Ibland är det personer i organiserad brottslighet, men det händer också att gärningspersonerna inte har med kriminella nätverk att göra.
Jonas Eronen vill inte uttala sig om skolornas säkerhet, men konstaterar att sådana här brott fortsätter ske.
– Det drabbar eleverna. Det är ett bekymmer.