Sjöräddare rekryteras till Mälaren

Om något år kan det finnas en sjöräddningsenhet i Uppsala. Branden på båten Kung Karl Gustav på ekoln förra sommaren visade att beredskapen i dag inte är tillräcklig.

Uppsala2009-06-13 15:10
Vid branden förra sommaren lamrades sjöräddningen men kunde inte komma fram i tid. I stället blev det brandförsvaret och en räddningshelikopter som skötte räddningsarbetet. Kung Karl Gustav kunde till slut ta sig till en brygga för egen maskin, men fyra personer behövde få sjukhusvård för rökskador.
- Sjöräddningen har en alldeles för lång framkörningssträcka i dag. Det är över 1000 båtar på Skarholmen och blir det oväder eller händer något annat kan det bli jobbigt. Vi tycker därför det är jättebra att få en sjöräddningsenhet här, säger Göran Jaxéus från Upsala motorbåtssällskaps styrelse.

På lördagen var Svenska Sjöräddningssällskapet, SSRS, på Skarholmen i södra Uppsala för att rekrytera frivilliga till sjöräddningsjobb på Mälaren.
SSRS har i dagsläget 1700 aktiva sjöräddare och 160 båtar i organisationen. Man kan vara medlem också. Som sådan kan man kontakta Sjöräddningen i förebyggande syfte, det vill säga när något har gått lite snett men katastrofen ännu inte hunnit bli ett faktum.
Jobbet som sjöräddare är helt oavlönat. En viss sjövana hos de sökande är önskvärd. Dessutom måste man räkna med att kunna ha jour dygnet runt. Det får ta max femton minuter att ta sig till bryggan där sjöräddningsbåten finns för vidare färd ut på vattnet.
- Vi ser helst att det är ett engagemang på lite längre sikt. Det krävs till exempel utbildning, lite beroende på vad man redan kan förstås, säger Helena Lind som är informatör på SSRS.

Naturligtvis är det bra om de sökande har vissa kunskaper om navigering, men vetskap om livräddning och lite tekniskt kunnande i allmänhet är också bra.
- Det handlar om att hitta personer med hjärta och sinne på det rätta stället, säger Paul Forell som är uppsyningsman+ på sjöräddningsstationen Munsö i Mälaren.
Därmed blir han också arbetsledare för denna nya enhet i Uppsala, eller brygga, som man kallar det inom SSRS.
- Till att börja med kommer det att bli en mindre båt vid bryggan i Uppsala. Förmodligen blir det en båt som redan finns i organisationen som omplaceras. Men exakt vilken brygga den ska ligga vid är ännu så länge inte klart, säger Paul Forell.
Han räknar dock med att 12-15 personer kan behövas i verksamheten och att det kan ta ungefär ett år tills den nya sjöräddningsenheten är i gång.
- Vi har många intresserade. Det ska inte vara något problem, säger Göran Jaxéus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om