Sjön Tämnaren behöver bli djupare

Vattennivån i Tämnaren bör höjas för att sjön ska överleva. Det är en av flera slutsatser i en studie som en grupp studenter vid SLU genomförde i december.

- För oss var studien en stor framgång, säger Nadarajah Sriskandarajah, professor i miljökommunikation vid institutionen för stad och land på SLU.

- För oss var studien en stor framgång, säger Nadarajah Sriskandarajah, professor i miljökommunikation vid institutionen för stad och land på SLU.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-03-31 00:01
Det finns flera olika intressen kopplade till Tämnaren och dess vattensystem. Runt sjön och längs med Tämnarån finns markägare som drabbas av översvämningar, bönder vill försäkra sig om att de kan bruka jorden längs med ån, turismnäringen vill utveckla området runt sjön, företag använder vattnet i sina tillverkningsprocesser och för Uppsala kommun utgör sjön en vattentäkt.
Det finns också naturvärden kopplade till sjön och människor bedriver friluftsliv vid och på sjön.

Studenterna, som läser masterprogrammet Hållbar vattenförvaltning vid institutionen för stad och land på SLU, genomförde fältstudien i december och identifierade de intressen som finns knutna till sjön och hur dessa förhåller sig till varandra.
Studenterna upptäckte att intressegrupperna har begränsad kännedom om vad andra grupper har för syn på sjöns framtid och vilka syften sjön tjänar för andra.
Nu rekommenderar studenterna att sakägarna träffas vid både formella och informella möten för att lättare förstå varandra och för att man ska kunna peka ut en gemensam färdriktning.

I rapporten slår studenterna fast att sjöns djup måste öka, eftersom den riskerar att växa igen. Muddring och åtgärder för att stoppa vassens utbredning kan vara sätt att återställa sjön.
Övergödningen och sedimenteringen är två stora problemområden. Den gällande vattendomen bör också ändras. Hur mycket nivån ska höjas behöver dock undersökas innan åtgärder kan bli aktuella.
- Vi har kommit fram till att det finns ett komplext samband mellan olika intressen och frågor. För oss innebär arbetet en stor framgång, säger Nadarajah Sriskandarajah, professor i miljökommunikation.

En central fråga i arbetet med återställandet av sjön är finansieringen. Här måste myndigheter, som Uppsala kommun, Tierps kommun och Heby kommun, länsstyrelsen, naturvårdsverket och till och med EU engageras.
Enligt studenterna vilar ett stort ansvar på Uppsala kommun och därför anser de att kommunen bör ta tag i frågan om återställandet och bevarandet av sjön. I rapporten rekommenderar studenterna att kunskap om sjön och dess användningsområden ska spridas effektivare för att göra fler människor delaktiga i processen.

För SLU:s vidkommande hoppas Nadarajah Sriskandarajah att samarbetet med Tämjarens vattenråd ska fortsätta
- Vi är intresserade av ett långsiktigt samarbete och det här var ett första steg, säger han.
Av rapporten framgår att det råder konkurrens mellan intressen som biologisk mångfald och samhällsekonomiska aspekter. Hur dessa ska jämkas ihop återstår att se, men klart är att de verksamheter som bedrivs vid sjöns upptagningsområde måste uppmärksammas och studeras noggrannare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om