Självplocket minskar men hallonen ökar
Enligt SLU:s bärforskare minskar intresset för självplock av bär i Sverige. Men för odlarna går affärerna bra. Hetast just nu är hallon.
Fler och fler intresserar sig för att locka färska direkt från busken.
Foto: Björn Ullhagen
— Det är rena kriget om de bär som finns kvar, säger Hillevi Larsson från Storvreta som med en plastburk i handen håller på att plocka en gå bortpresent.
—Hallonplocket har ökat de senaste två åren, berättar Mats Pettersson som driver gården.
Intresset för hallonplock ökar i Sverige. Vad det beror på finns det flera olika teorier om.
— Man ser inte många unga som plockar. Vi som plockar börjar bli gamla och stela, vi vill inte ligga på knäna och plocka jordgubbar. Och jordgubbar, det är ju gott men hallon, de är ändå extra goda, säger Hillevi Larsson.
— Det är helt klart en generationsfråga. Den unga generationen kan inte och har inte tid, säger Mats Pettersson.
Han berättar att även om intresset för jordgubbar alltid finns så är odlingen mycket liten jämfört med förr då det skulle syltas och saftas och plockarna kom med hinkar. Nu plockar en person bara några askar.
Han får medhåll av Hilde Nybom, professor i genetik och växtförädling å SLU:s avdelning för bärforskning, Alnarp i Skåne.
— De unga har tappat intresset även om självplock och hemodlat är väldigt populärt i vissa kretsar. Sedan ligger hallon bra i tiden, sent på sommaren när folk har tröttnat på badstranden.
Trendigt
Men över lag har intresset för självplock alltså svalnat.
— Folk gitter inte. Förr i världen var bärplockning ett sommarjobb för svenska ungdomar, i dag är det mest importerad arbetskraft som kommer, säger Hilde Nybom som tvivlar på att den just nu pågående trenden att köpa och äta närproducerad mat egentligen syns i statistiken.
— Jag tror inte att mängderna har ökat. Vi tittar mycket på matlagningsprogram på TV och läser tidningar men det kommer aldrig att bli som förr. Då kokade alla sylt och saft och det var inget trendigt med det.
Men trots de orden så går det alltså bra för bärodlarna i dag, kanske just på grund av den trend som pågår. Jenny Lindström som har ett Kravmärkt självplock, Sörgården grönt, i Fjärdhundra håller med.
— Intresset är påtagligt större i år. Och vi brukar också sälja ekologiska grönsaker på Bondens marknad på Söder i Stockholm, de som handlar där är oerhört medvetna och vill att allt ska vara Kravodlat.
FAKTA
Hallon är egentligen inget bär utan en sammansatt frukt. Varje liten utbuktning på hallonet är en frukt som i sin tur innehåller en kärna. Hallon har en frisk doft och smak och innehåller bland annat citronsyra. De växer vilt i nästan hela Sverige och trivs särskilt bra på steniga platser och allra helst kalhyggen. De sorter som finns i trädgårdar och odlingar är speciellt framtagna.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!