Självplock populärt igen
Så gott som alla jordgubbsodlare i Uppsalaområdet har slutat erbjuda självplock. Men Ulvagubben Fredrik Hörenius går sin tredje succésommar till mötes.
Johan, Alice, Anton och Lydia Lindqvist plockar jordgubbar.
Foto: Oscar Segerström
Mitt i hans vidsträckta jordgubbsland, bland ett 30-tal andra plockare, sitter Johan Lindqvist på huk med sina tre barn Lydia, Anton och Alice. Lydia som är äldst plockar ordentligt och tycker att detta är en fyra på en femgradig skala över roliga saker att göra på sommaren. Men även Anton och Alice samlar på, även om de flesta gubbarna åker raka vägen ner i magen.
- Det är roligt och så är det lite pedagogik i det. Barnen får se varifrån bären kommer. Vi gjorde det här förra året också, men då kom det med ganska mycket blad och halm i lilla Alice hink, säger Johan Lindqvist.
Målet för familjen Lindqvist är att jordgubbarna ska räcka till eftermiddagsfikat och så är det bra om det blir några över till gammelfarmor Greta som de ska hälsa på senare på dagen.
- Tricket är att inte stanna för länge för då hinner barnen tröttna, säger Johan Lindqvist.
Vad är det då som gör att familjer skumpar i väg i en bil för att rensa jordgubbsland när de kan få en kartong bär för 20 kronor? Enligt Ulvagubben själv, Fredrik Hörenius, har självplocken blivit lite av ett famileevent, få kommer för att sylta, safta och frysa in.
- Förr i tiden plockade man för att det var billigt, men nu tror jag att många gör det för att det är roligt. Här är så många ungar som rultar omkring med munnarna alldeles illröda av jordgubbssaft. Och föräldrar gillar ju när barnen trivs. Och så tror jag att många gillar att känna sig lite nyttiga, säger Fredrik Hörenius.
Han har cirka 30 000 kvadratmeter mark avsatta för självplock. Men jordgubbarna på den marken är redan rensade, så nu får självplockarna gå loss på plantorna avsedda för försäljning i butiker.
- Självplocken är mer lönsam så det är inget problem, säger han.
För honom är det tredje året i rad som inkomsterna från självplocken ökar. Frågan är varför de andra odlarna inte gör samma sak.
- Vi hade självplock innan, men folk plockade så illa, de plockade inte rent. Men det är många som frågar efter det, säger Gustav Olsson på Fredrikslunds gård nära Knivsta.
Alundagubben, Roine Andersson är lite mer positivt inställd.
- Jag slutade för att det kom så få människor. Men nu verkar det finnas ett behov igen, så jag kanske öppnar självplock om två veckor, säger han.
För Fredrik Hörenius är det dock inget problem om folk plockar slarvigt.
- Man måste bara visa var de ska plocka och så måste det finnas mycket bär där, annars tröttnar de och börjar valsa runt på åkern. Men det är klart att en del plockar dåligt, men vi säger inte till någon. Det ska vara trevligt att plocka jordgubbar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!