Självhjälpsbok lindrar social fobi

En självhjälpsbok och träning helt på egen hand fungerar nästan lika bra mot social fobi som en internetbaserad behandlingsmodell där terapeuter fortlöpande hjälper till att ge patienterna vägledning och stöd. I båda fallen ledde behandlingarna till kraftigt minskade besvär och ökad livskvalitet för patienterna.

Uppsala2009-12-26 17:02
Det visar forskare vid Uppsala universitet, Linköpings universitet och Karolinska Institutet i två prövningar på patienter, som publiceras i novembernumret av facktidskriften British Journal of Psychiatry.
- Våra resultat talar för att självhjälpsboken är ett bra och enkelt behandlingsalternativ, som rutinmässigt kan erbjudas de flesta personer med social fobi, säger docent Tomas Furmark, vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.

Han är en av de ansvariga för studierna, som omfattar sammanlagt 235 patienter med uttalad social fobi. Med social fobi menas en så oresonlig rädsla för att stå i fokus för andra personers ­uppmärksamhet att den utgör ett påtagligt problem i vardagslivet.
- Många av patienterna i våra studier hade känt sig blyga och tillbakadragna ända sedan barnsben och tyckte att social ångest förstörde deras relationer med andra, till exempel in arbetslivet, på fritiden, eller i familjen, säger Tomas Furmark.
Flera tidigare studier har visat att social fobi med framgång kan behandlas med terapeutledd så kallad kognitiv beteendeterapi, både i grupp och över internet.
- Eftersom det råder stor brist på utbildade terapeuter vore det dock en stor fördel om behandlingen med kognitiv beteende­terapi kunde göras med tillgänglig. Det är vad vi försökt göra med självhjälpsboken, som inte kräver någon terapeutkontakt alls, säger Tomas Furmark.

I den nya studien har patienterna med slumpens hjälp fördelats på flera grupper som fått pröva antingen självhjälpsboken eller någon variant av internetbaserad behandling med fortlöpande terapeutkontakt via e-posten. En femtedel av patienterna har utgjort obehandlade jämförelsegrupper, som fått behandling först när övriga patienter avslutat sina behandlingar.
Innan någon behandling startade, efter nio veckor och efter ett år besvarade alla deltagarna frågor om social ångest, depression och livskvalitet.

Mätningarna visar att majoriteten av dem som fick kognitiv beteendeterapi, till skillnad från de obehandlade jämförelsepatienterna, förbättrades kraftigt under de nio veckorna. Detta gällde även dem som enbart fick självhjälpsboken.
- Glädjande nog verkar det som om förbättringarna blir bestående eller till och med förstärks. Inte i någon av behandlingsgrupperna skedde försämringar efter ­avslutad behandling, säger Tomas Furmark.
Efter ett år hade ångest- och
depressionsnivåerna sjunkit något mer hos dem som fick internetbaserad, terapeutledd behandling än hos dem som enbart använt självhjälpsboken.
- Men en så enkel åtgärd som att komplettera självhjälpsboken med ett chattforum, där deltagarna kunde utbyta erfarenheter med varandra, visade sig dock kunna förstärka de kort- och långsiktiga behandlingseffekterna även i den gruppen, säger Tomas Furmark.

En fjärdedel av dem som fick internetbaserad behandling och nästan en tredjedel av dem som använde självhjälpsboken förbättrades dock inte alls av behandlingarna.
- En rimlig behandlingsmodell är därför att pröva självhjälpsboken som ett första steg, för att sedan kunna satsa de begränsade terapeutresurserna på just de patienter som kan behöva en mer omfattande, terapeutledd behandling. Det är också möjligt att använda självhjälpsboken som komplement till behandling med läkemedel, säger Tomas Furmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!