SJ rustar för vintern och medger fel
Nya rutiner för snöröjning, förstärkt bemanning och större kapacitet för att ta hand om nedisade tåg.SJ och Banverket redovisar nu hur de ska klara vintern och medger samtidigt att förra säsongens tågproblem sköttes dåligt.
Banverket har under året satsat 100 miljoner kronor på underhåll i Stockholm och Mälardalen.
— I år har vi en anläggning som är i bättre skick och ska klara punktligheten bättre än förra vintern. Sedan är det svårt att lova hundraprocentig punktlighet eftersom så mycket beror på vädret, säger Göran Eriksson, chef för Stockholms banområde.
Viktigaste vägarna prioriteras
Rutinerna för snöröjningsarbetet har skärpts så att snöröjningsresurserna snabbt flyttas till de platser där de bäst behövs. De viktigaste tågvägarna och anläggningarna ska prioriteras.
— Snöröjningsorganisationen var egentligen insomnad, eftersom vi under en lång tid haft vintrar där vi inte har behövt göra något. Så i vintras var en något kaotisk styrning av verksamheten, säger Göran Eriksson.
Nu finns snöledare som ska följa väderleksrapporterna och ha kontakt med tågledningen.
— Vi har folk till hands när snön kommer, i stället för att bli överraskade.
Särskild patrull sköter växlar
I spårområdet kring Stockholms centralstation finns i genomsnitt fem tågväxlar per kilometer. De har visserligen inbyggda värmesystem men klarar inte hur svåra förhållanden som helst. Den här vintern kommer en särskild patrull att finnas på spåren i centrala Stockholm för att se till att växlarna hålls snö- och isfria.
För SJ var det lokproblem som skapade flest störningar på sträckan Uppsala-Stockholm. Tågen kördes då med ett lok i vardera änden, vilket ofta ledde till att de bakre loken drabbades av kortslutning på grund av virvlande snörök. Denna vinter ska tågen gå med två lok främst och växlas om på slutstationerna.
— Att växla om tar mer tid, men vi kommer att få förstärkning med fler lokförare som dessutom är stationerade i Uppsala. Tidigare fick extra lokförare jourinkallas från Stockholm, säger Christina Gordon, affärschef för SJ Uppland.
Alla tåg på vinterservice
Alla SJ:s tåg genomgår ett vinterunderhållningsprogram som ska vara klart i november. Det finns också bättre resurser för att ta hand om nedisade tåg. Tågpersonalen har fått specialskrifter med handfasta råd inför vintersituationen, som till exempel att inte "nattparkera" tågen så att stålhjulen fryser fast i rälsen och se till att högtalarna fungerar både ute och inne.
— Vi har gjort allt för att säkerställa att tågen ska gå i tid. Men blir det riktigt oväder så att bil-, buss- och flygtrafik stannar så påverkas förstås vi också, säger Christina Gordon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!