SJ-chef lovar bättring – igen

SJ har tidigare lovat prövade resenärer fler platser på tågen, men fortfarande rapporterar många om sittplatser i bagagehyllor och trappor. Den nya tidtabellen kommer att ge viss lindring, men i grunden behövs fler spår, enligt Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Jan Kyrk lovar att det komme ratt bli fler platser på tågen mellan Uppsala och Stockholm i december.

Jan Kyrk lovar att det komme ratt bli fler platser på tågen mellan Uppsala och Stockholm i december.

Foto: Linda Stolpe Margenberg

Uppsala2018-09-21 07:00

– Vi ska inte sticka under stol med att resandeökningen var större än vad vi har räknat med. Från början trodde vi att det var många som kom från pendeltågen till våra tåg. Men det är fullt på pendeltågen också. Det är en kraftig ökning av antalet resenärer, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

När UNT tidigare har rapporterat om problem i tågtrafiken lovade SJ att prioritera sträckan Uppsala–Stockholm. Jan Kyrk säger att man nu helt har dragit in intercitytågen till Göteborg och Malmö, och att de vagnarna flyttats hit.

Fortfarande berättar resenärerna om korta och överfulla tåg. Hur kommer det sig?

– De vagnar vi har omfördelat är personvagnar i lokdragna tåg. Och de kan vi inte sätta in på avgångar där det i dag går dubbeldäckare, så kallade X40-tåg, eftersom tidtabellen för de avgångarna är gjord för tåg som körs 200 kilometer i timmen. De lokdragna tågen får bara köra 160. Det går att byta åt ena hållet, men inte åt det andra.

Har ni inte fördelat om några tvåvåningståg?

– Vi har lyft hit några X40 på vissa avgångar, men vi har inga fler tåg att sätta in. Det går inte att hyra in vagnar från andra länder heller eftersom det är motorvagnståg och de måste vara anpassade för det svenska signalsystemet och det svenska elsystemet.

Många resenärer rapporterar om korta överfulla tåg även kvällstid. Då kan det väl inte vara vagnsbrist?

– Jag håller med om det. Problemet på kvällstid är att det är en ojämnare beläggning. Vissa avgångar är det jättefullt, andra finns det gott om plats. Vi måste ibland ta ut tågen för service på verkstaden. Därför kan vi inte ha långa tåg hela dygnet. Det händer också att tåg går sönder, och det sker då oftast strax före avgång.

Jan Kyrk lovar att det kommer att bli en lindring för resenärerna vid tidtabellsskiftet i december. SJ har fått klartecken från Trafikverket att köra ytterligare ett par avgångar. Det blir en avgång till i morgonrusningen mot Stockholm och en avgång extra i eftermiddagsrusningen från Stockholm. Dessutom räknar han med att SJ får tillstånd att köra längre tåg än i dag, som mest 11 vagnar i de lokdragna tågen, trots att fler vagnar då hamnar utanför plattformen i Knivsta och Märsta.

Upplägget för tidtabellen blir annorlunda. Under morgon- och eftermiddagsrusningen kommer stommen att vara den äldre typen av lokdragna tåg med personvagnar som körs två gånger per timme. Ett dubbeldäckartåg i timmen går åt vardera hållet utan att stanna längs vägen. Mitt på dagen körs enbart dubbeldäckarna två gånger per timme, ett av dem med stopp i Knivsta och Märsta, ett utan stopp. På kvällarna blir det blandat loktåg och dubbeldäckare två gånger i timmen.

Kan resenärerna lita på att det blir bättre den här gången? De har hört löften om det förut.

– Det kommer att bli fler platser. Det är ingen tvekan om det. Men det borde sedan lång tid ha funnits fyra spår hela vägen. Vi har gjort allt vi har kunnat och kör så höga och så långa tåg vi kan på de avgångar vi fått oss tilldelade. Trafikverket bestämmer hur många tåg som får köra, men om det ska bli fyra spår är en politisk fråga.

Fyrspåret mellan Stockholm och Uppsala kommer på plats först 2029. Fram till dess utför Trafikverket löpande underhåll av bland annat kontaktledningarna som förser tågen med ström. Normalt ska ledningarna hålla i 50 år, men på sträckor med intensiv trafik slits de snabbare, enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Uppsalapendlarna har också varit kritiska mot att movingobiljetten inte likt de tidigare månadskorten gäller på intercitytågen. Nu skriver SJ på sin hemsida att månadsbiljetten "movingo alla sträckor" kommer att gälla även på intercitytåg. Men det gäller inte dem som har movingo för sträckan Uppsala–Stockholm.

Enligt SJ är detta en lösning för att få in även Linköping och Tierp i movingobiljetten. Att öppna möjligheten för Uppsalapendlarna att åka med intercitytåg skulle förvärra situationen ytterligare eftersom man då måste ta vagnar från tågen mellan Uppsala och Stockholm:

– Kortväga tåg och långväga tåg är två olika produkter i två olika prisklasser. De långväga) är kortare, har färre antal platser och är i princip fullbelagda redan från Gävle. Att dimensionera intercity-tågen för den extrema mängd resenärer som reser mellan Stockholm och Uppsala innebär att de tågen skulle behöva många fler vagnar, säger Jan Kyrk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om