Sivia torg är hans drömprojekt

Arkitekten Gustaf Ljungh har förvandlat Sivia torg till oigenkännlighet i sitt examensarbete. Om han fick som han ville skulle det i hans ögon trista torget ersättas med en spektakulär byggnad som höjer Uppsalas status.

En park på taket är en av inslagen i Gustaf Ljunghs vision för Sivia torg.

En park på taket är en av inslagen i Gustaf Ljunghs vision för Sivia torg.

Foto: Gustaf Ljungh

Uppsala2009-12-28 10:02
Sivia torg är en dröm för en arkitekt att göra om. Gustaf Ljungh förverkligade den - fast bara på ritbordet, som examensarbete på arkitektutbildningen på Kungliga Tekniska Högskolan.

Sivia torg är en av de platser i Uppsala som har störst potential att utvecklas enligt Gustaf Ljungh, eftersom tomten knyter ihop staden öster om järnvägen med centrum och ligger nära stations­området och Konserthuset. Hans förslag är ganska uppseendeväckande. Fasaden är av glas. Hela bottenvåningen är ett enda öppet rum vars tak bärs upp av tre gigantiska pelare, som vita jättekantareller med hattarna sammanflätade. Pelarna och innertakets balkar ger associationer till storstädernas gamla centralstationer.

Funktionen tänker sig Gustaf Ljungh som föränderlig.
- Man ska kunna ändra verksamheten över tid. Det kan vara en konsthall, en saluhall eller en mässhall som knyter an till Uppsala Konsert & Kongress.
Ursprungstanken med Sivia torg var god, tycker Gustaf Ljungh som syftar på blandningen av bostäder och affärslokaler och den skyddade innergården.
- Men i dag känns det mest som en bakgård och personligen tycker jag att det är fult och trist. Det är tidstypiskt byggt i en tid av billiga material. Tidigt 60-tal är ingen guldera för svensk arkitektur. Staden förändras och det finns ingen anledning att vara nostalgisk.

I arkitektskissen ryms ett hotell med 80 rum på övervåningen, men inga bostäder.
- I det större perspektivet borde det inte göra så mycket om de försvinner. Det finns en herrans massa bostäder i området, säger Gustaf Ljungh.
Taket är täckt av gräs och där uppe finns en inglasad restaurang. Idén är att inte göra parken så överdesignad. Den ska snarare vara vildvuxen, lite som Uppsalaslätten.
Takparken utgör en skönare syn från Konserthusets panoramafönster än dagens betonghus. Dessutom är det skissade huset inte högre än ett trevåningshus, påpekar Gustaf Ljungh som är född och uppvuxen i Uppsala. Nu är han färdigutbildad arkitekt och jobbar på BSK arkitekter i Stockholm.

Finns det någon chans att du får förverkliga din idé om ­Sivia torg?
- Ytterst osannolikt. Däremot tycker jag att det finns anledning att titta på den platsen. Hela stan skulle vinna på något spektakulärt där. Man ska inte underskatta varumärkeskraften det skulle ha för Uppsala, säger Gustaf Ljungh.
Han hoppas att man här tar chansen att inte bygga en till galleria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om