Sista utspringet från Linnéskolan
Fredagen är det den stora dagen för nästan alla avgångselever på Uppsalas gymnasieskolor. På Linnéskolan är dagen extra vemodig för i år springer eleverna ut för sista gången.
Lana Kader och Paulina Karlmark går i klass SP3C och är bland de sista studenterna som springer ut från Linnéskolan. Efter vårterminen stänger skolan för gott.
Foto: Kattis Strömgren
Det är två dagar innan studenten och eleverna bjuds på en sista lunch på Linnéskolan. Efter årets avslutning stänger Linnéskolans gymnasium för gott. Elever som ska börja andra och tredje året i höst flyttas över till Katedralskolan. Fyrisskolan och Lundellska skolan.
— Visst känner man visst vemod, alla uppbrott innebär vemod, säger Håkan Joas, trots att han bara jobbat på skolan i ett år.
Eleverna Lana Kader och Paulina Karlmark i klass SP3C har varit här desto längre. Snart ska de springa ut från Linnéskolan tillsammans med 178 skolkamrater. Årets studentkull är betydligt mindre än tidigare år. Det är också en av anledningarna till att kommunen i höstas beslutade att Linnéskolan ska stänga igen.
Lana Kader och Paulina Karlmark tar med oss på en rundvandring i skolan. På vägen möter vi elever som springer mellan klassrum och matsal och de hälsar och skojar med varandra i korridorerna. Linnéskolan är en relativt liten skola och de flesta känner varandra. Men det märks att skolans dagar är räknade. "Bunkern", det rum där eleverna brukar spela spel och biljard på rasterna, är igenbommat. Cafeterian likaså. Och en av skolans lärare kommer fram och frågar om alla har kommit ihåg att lämna tillbaka sina passerkort.
— Jag vill ha en plats som jag kan komma tillbaka till och minnas. Det känns jättetråkigt att skolan ska stänga, säger Lana Kader.
Både hon och Paulina Karlmark har läst samhällsvetenskapsprogrammet, ekonomisk inriktning med företagarprofil. Klassen har varit indelade i olika företag som de själva fått bygga upp, driva och marknadsföra.
Vi går in i ett av deras klassrum som är inrett som ett kontorslandskap. Där har de tillbringat mycket tid det senaste året. Men nu är det mesta utrensat och städat. Vid ett av borden har en grupp elever samlats för att måla ett plakat inför studentdagen.
— Ska jag skriva att vi är bäst, frågar en av eleverna till Lana Kader och Paulina Karlmark.
— Ja gör det, svarar båda i kör och skrattar.
Varje år har skolan deltagit i tävlingar på Våga vara egen-mässan och på väggen utanför klassrummen sitter priserna uppradade.
— Vår skola tar ofta hem femtio procent av priserna. Här är projektarbetet obligatoriskt och vi får mycket mer hjälp än vad elever på samma program i andra skolor får, säger Lana Kader.
Hon tog själv hem priset för bästa säljare och den utmärkelsen ledde även till ett sommarjobb på ett it-företag. För de flesta av hennes studentkamrater ser framtiden dock dystrare ut. Det en tuff tid att komma ut i arbetslivet. Färre sommarjobb har utlysts i år jämfört med tidigare år.
— Det är lite skrämmande att inte ha något datum framför sig då skolan börjar igen. Skolan har ju varit en viss trygghet ändå, säger Lana Kader.
För henne och Paulina Karlmark har gymnasietiden varit en bra tid. De är helnöjda med sina lärare och uttrycker nu viss oro för hur det ska gå för dem när skolan stängt.
— De har ju sagt att lärarna ska flyttas till Fyrisskolan. Men på Fyrisskolan har man sagt att alla inte får plats. Det är jättetråkigt om våra lärare skulle stå utan jobb, säger Paulina Karlmark.
Vi står utanför deras kontor när intervjun hastigt avslutas. Paulina Karlmark måste städa ut skåpet och Lana Kader har en bokföring att ta hand om. För snart är tiden ute för Linnéskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!