Sista striden nära i bitter byggfajt

En av Uppsalas mest omstridda byggplaner kan vara på väg att avgöras, men motståndarna har ännu inte lagt ned sin kamp.

De nya bostadshusen föreslås få tegelfasader för att anpassas till Seminariet. Vy från korsningen Fyrisvallsgatan-Ringgatan med Seminariet i bakgrunden.

De nya bostadshusen föreslås få tegelfasader för att anpassas till Seminariet. Vy från korsningen Fyrisvallsgatan-Ringgatan med Seminariet i bakgrunden.

Foto: Illustration: ÅWL arkitekter

Uppsala2020-04-29 06:51

Planerna på bostadshus i Seminarieparken har väckt starka känslor i snart femton år. Byggförslagen har avlöst varandra och passerat de flesta myndigheter för byggfrågor. 2014 sade högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, slutligt nej till förslaget på nya bostadshus med 200 lägenheter intill seminariebyggnaden. Utbyggnaden skulle enligt domstolen innebära alltför stor skada på hus- och parkmiljön som helhet.

Beskedet innebar inte att byggplanerna begravdes. Ett nytt förslag till detaljplan är nu ute på en sista remissomgång, fram till 6 maj. Det innebär en rejäl bantning och omvandling sedan de allra första planerna på 300 lägenheter i sjuvåningshus och en ny lokalgata genom parken. 

Dagens förslag innehåller 110 lägenheter i två u-formade bostadshus samt ett mindre trähus. De större husen placeras mot Fyrisvallsgatan, på platsen för dagens höga granhäck som tas ned. Mot gatan får husen fyra våningar plus inredd vind, medan de blir lägre mot parken. Husen sänktes efter den första remissomgången, då länsstyrelsen ansåg att de fortfarande var för höga och konkurrerade med den monumentala seminariebyggnaden. Nu får de planerade husen en maxhöjd på 29 meter till taknocken, drygt sex meter lägre än Seminariet.

Förslaget innebär också att husen mot gatan ska ha tegelfasader i "hantverksmässig karaktär" samt sadeltak, för att anpassas till Seminariet. Mot gatan tillåts balkonger och takkupor. Bottenvåningarna planeras för olika verksamheter, som butiker, kafé, kontor eller gym, och får högre takhöjd än övriga våningar. 

Mot Prästgatan planeras ett fristående trevåningshus i trä med lägenheter. I södra delen av parken finns i dag ett mindre garage som föreslås rivas för att ge plats åt en kafébyggnad med uteservering sommartid. Övriga befintliga byggnader – Seminariet, rektorsvillan, vaktmästarbostaden samt tvättstuga och fruktkällare – föreslås få rivningsförbud. Särskilda krav på bevarande föreslås för de flesta byggnader. 

De delar av parken som inte blir privata bostadsgårdar tas i förslaget över av kommunen. Den blir i så fall allmän park och rustas upp. Tanken är att återskapa stora delar av parkmiljön från 1910-talet. Fotbollsplanen blir kvar men minskar i storlek. Nuvarande p-platser framför Seminariet försvinner och marken används som skolgård. 

Om tidsplanen håller räknar kommunen med att detaljplanen kan klubbas mot slutet av året. Återstår sedan att se om beslutet åter överklagas. Motståndarna har inte gett upp hoppet om att stoppa planerna. De anser att Mark- och miljööverdomstolen i praktiken redan hindrat all framtida utbyggnad i kvarteret, i sin dom från 2014 med hänvisning till att parken och husen är en helhet som inte får förvanskas.

– Hur genomarbetat och snyggt förslaget än är så kvarstår faktum att miljön i sin helhet inte bevaras. Husen blir en våning lägre men har fortfarande 110 privata bostäder med privat trädgårdsmark runt om. Det blir ingen stadsdelspark av helheten, säger Gunnel Lindh, ordförande för Seminarieparkens vänner. 

Kan ni acceptera några bostäder över huvud taget i parken?

– Det är inget vi diskuterat. Kanske kan man tänka sig något komplement till seminariebyggnaden med någon form av offentlig verksamhet, som det var tänkt från början.

De som stöder de nya planerna anser tvärtom att domen bara gäller det gamla förslaget men inte hindrar de bantade planer som nu är aktuella. 

Kvarter för utbildning

Kvarteret Seminariet anlades på 1910-talet i nationalromantisk stil med huvudbyggnad, rektorsbostad och vaktmästarbostad för utbildning av folkskollärare. I parken fanns odlingar, trädgård, damm och idrottsplan som användes i utbildningen. I norr planterades granhäck, i söder fanns ett högt plank. Så gott som samtliga byggnader i kvarteret och parkmiljön har höga kulturvärden och ingår i riksintresset för kulturmiljövården i Uppsala stad. 

Källa: Uppsala kommun

Karta: Seminarieparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!