Sista sommaren för utedassen?

I år kan vara sista sommaren för utedassen, eller åtminstone för tömningen av dem. Både Arbetsmiljöverket och Naturvårdsverket har synpunkter på hur latrinkärlen tas om hand. UNT följde med renhållningsarbetarna Peter Ericsson och Lennart Sjöblom på en tur bland de uppländska sommarstugorna.

Uppsala2004-07-15 00:00
Grusvägen i utkanten av Marielund utanför Uppsala är smal och krokig, men Lennart Sjöblom och Peter Ericsson når fram till huset med sin renhållningsbil. Peter Ericsson tar några snabba steg i regnet, greppar den svarta plasttunnan som står vid vägrenen och låter lastbilen lyfta upp honom i flakhöjd, där tunnan placeras bredvid ett tiotal andra.
Utedassen är en del av den svenska sommaren. Och sommartorpsboende och kolonistugeägare är beroende av att någon kommer och hämtar innehållet i latrinkärlen som fylls på under sommarmånaderna. Lennart Sjöblom på Sita, Uppsala kommuns avfallsentreprenör, samlar varje sommar in latrintunnor från uppåt tre hundra utedass. Med hjälp av karta, adresslista och god lokalkännedom navigerar han sig fram bland de uppländska sommarstugorna, i ur och skur.

Ett trettiotal om dagen
Men kanske blir det sista sommaren med latrintömning i år. Arbetsmiljöverket ser inte med blida ögon på den här formen av avfallshantering. Ur arbetsmiljösynpunkt anses latrintömningen som en både för tung och obehaglig uppgift.
Agnita Wärn, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, sade nyligen att latrintömningen i Stockholms skärgård ska vara borta från och med nästa sommar. Och verkets regler tillämpas nationellt.
— Visst är det tungt, säger Lennart Sjöblom, som varje arbetsdag lyfter ett trettiotal latrintunnor.

Sämre förr
De kan väga uppåt 40 kilo, att jämföra med Arbetsmiljöverkets maxgräns 15.
Särskilt obehaglig tycker han dock inte att latrinhämtningen är. De svarta plasttunnorna är väl förslutna och lukten i lastbilen är knappt märkbar. Värre var det för ett par år sedan, när tunnorna var av papp och botten kunde ramla loss, berättar han.

Förbud mot deponering
Även Naturvårdsverket har synpunkter på tömningen av utedass. Vid årsskiftet träder ett förbud mot deponering av brännbart och organiskt avfall i kraft. Det innebär att latrintunnorna inte längre får deponeras på soptippen, utan måste tas om hand på annat sätt.
— Vad ska folk göra då?, undrar Lennart Sjöblom.
Mimmi Andersson, entreprenadingenjör på Uppsala kommuns vatten- och avfallskontor ställer sig också hon frågande till hur den nya regeln ska kunna tillämpas.
— Det är svårt att hitta ett annat bra deponeringssätt av latrin.
En lösning kan vara att folk tar hand om sitt eget avfall genom att börja kompostera det själv, säger Mimmi Andersson.
— Allt fler söker tillstånd för att kompostera sitt avfall, men det är fortfarande många som abonnerar på latrintömning.
Enligt Gunnar Fredriksson, enhetschef på Naturvårdsverket, kan dock undantag från regeln göras, om inga andra möjligheter finns.
— Ansvarig tillståndsmyndighet får göra en rimlighetsbedömning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om