Sista ronden i HD om juristutbildningen

I Högsta domstolen går på onsdagen ­sista ronden i matchen om juristutbildningens försök med positiv särbehandling av studenter med utländsk bakgrund.

Uppsala2006-11-29 00:01
Men hur stort är problemet med etnisk snedrekrytering? Ja, det beror på vad man menar.
År 2004 var andelen studenter med utländsk bakgrund 15 procent vid Uppsala universitet. Samma år var andelen personer med utländsk bakgrund i riket 16 procent. Det framgår av ­universitetets handlingsplan för breddad rekrytering.
- Men frågan om etnisk bakgrund är inte lätt. Alla med nordisk bakgrund har utländsk bakgrund, säger Dag Blanck, lektor i historia vid Centrum för multi­etnisk forskning och ordförande i Uppsala universitets kommitté för etnisk och social mångfald.
Juristlinjens egen kritik mot särbehandlingen var att de grupper man hoppats rekrytera ändå uteblev och därför lades försöket ned. Till tidningen Ergo har ­studierektor Hans Eklund sagt:
- Det var inte barn till outbildade afrikanska invandrare som kom, snarare barn till högutbildade iranier, och irakier och invand­rare från forna östblocket.

Våga peka ut grupper
En nyckel för breddad rekrytering är att våga peka ut vilka som behöver rekryteras, tycker Dag Blanck.
- Det här är en ny diskussion. Sverige har präglats av tanken på att alla ska vara med och det går på tvärs mot att peka ut vissa grupper.
I sin forskning har Dag Blanck studerat affirmative action i USA, alltså kvotering av vissa grupper, som svarta.
- Det har bidragit till att en svart medelklass har vuxit fram. Colin Powell och Condoleezza Rice hade haft svårt att göra sådana karriärer utan affirmative action, säger Dag Blanck.

Klassblint system
En invändning är att systemet är klassblint, det hjälper personer med en viss etnicitet oavsett vilken klasstillhörighet personen har.
Klassperspektivet är nära förknippat med den etniska mång­falden. En statlig utredning föreslog tidigare i år att personer från ­socialt utsatta bostadsområden skulle få vissa fördelar vad gäller vissa statliga arbeten.
- Jag säger inte att det är rätt, men det är ett annat sätt att resonera runt de här frågorna, säger Dag Blanck.
För även om andelen med utländsk bakgrund bland Uppsalas studenter motsvarar andelen i ­riket finns problem med sned­rekrytering som behöver åtgärdas. Oavsett Högsta domstolens kommande beslut satte juristlinjens försök fokus på en viktig fråga.
- Och att fallet prövas i högsta instans visar att frågan är viktig, säger Dag Blanck.
Men detaljerad kunskap om den etniska mångfalden är liten. I Sverige förs inte statistik över ­etnicitet utan över födelseland.
- Men vi har vänt oss till Statistiska centralbyrån för att få en bättre bild av läget, säger Dag Blanck.

Fotnot: Med utländsk bakgrund avses personer födda utomlands, eller personer med två föräldrar födda utomlands.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!