Det kulturhistoriska värdet av miljön vid kyrkan och i parken sätter stopp för de nuvarande byggplanerna, enligt Högsta förvaltningsdomstolen. Planeringen för nya bostäder och de följande rättsprocesserna har pågått i närmare tio år. Högsta förvaltningsdomstolens dom kan inte överklagas och sista ordet är därmed sagt om bostadsplanerna, åtminstone i den storlek och utbredning som de hittills haft.
Uppsalahem har velat bygga hyreshus i fem våningar med omkring 180 lägenheter samt en förskola på tomten vid Mikaelskyrkan i Kungsgatans norra ände i Uppsala. När bolaget 2015 ansökte om tillstånd enligt kulturmiljölagen för exploateringen sade länsstyrelsen nej. Enligt myndigheten är parken runt kyrkan en så kallad kyrkotomt med höga kulturhistoriska värden som skulle spolieras om bostadsplanerna blev verklighet. Särskilt tillstånd krävs för byggprojekt på kyrkotomter.
Uppsalahem anser inte att hela parken kan klassas som kyrkotomt. Bolaget överklagade därför länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten, men fick ingen framgång. Uppsalahem gick vidare till kammarrätten, som för ett år sedan gjorde en annan bedömning än både länsstyrelsen och förvaltningsrätten. Enligt kammarrätten är endast en del av parkmiljön samt trädallén mot kyrkan skyddad som kyrkotomt. Beslutet innebar att de planerade husen till största del skulle hamna utanför kyrkotomten och därmed inte behöva särskilt tillstånd.
I det läget klev Riksantikvarieämbetet in på scenen och överklagade kammarrättens beslut. Även föreningen Vårda Uppsala överklagade. Båda hävdade att hela parken är en kyrkotomt eftersom växtlighet och gestaltning anlades samtidigt med kyrkan, vid slutet av 1800-talet. De får nu rätt av Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att parken, trots vissa förändringar, "i allt väsentligt behållit sin karaktär och sitt samband med kyrkobyggnaden". Slutsatsen blir att hela parken är en kyrkotomt.
Domstolen konstaterar att kammarrätten i nästa steg bör pröva frågan om tillstånd kan ges för bostadsbyggande i parken, trots att den är en kyrkotomt. Samtidigt slår domstolen fast att de nuvarande planerna "helt klart" inte kan tillåtas med hänsyn till de kulturhistoriska värdena. Det innebär i klartext att Uppsalahem måste banta exploateringen för att frågan om tillstånd överhuvudtaget ska bli aktuell för en prövning.