Sista natten i värmen

Nu stänger Stadsmissionens och Livets Ords natthärbärgen för hemlösa EU-migranter. Men behoven är fortsatt stora.

Mamma Donita Luca med sonen Emanuel Luca.

Mamma Donita Luca med sonen Emanuel Luca.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-03-31 08:14

Barnskrik når oss i trapphuset. Inne i lägenheten är Crina Sardar i färd med att byta på två veckor gamla Denis, som snart blir nöjd när han får komma upp i mammas famn.

För två månader sedan lämnade Crina och maken Mures Carlan sitt hem i Rumänien – en barack utan värme och vatten – för att ta sig till Sverige med buss. Här försöker de försörja sig själva och två kvarvarande barn i Rumänien genom att tigga.

Första tiden sov de i en lånad bil. Nu bor de i Uppsala stadsmissions tillfälliga natthärbärge på Torkelsgatan. Men i morgon ska de ut. Kommunen har bara gett bidrag till 31 mars och dessutom ska lägenheterna renoveras. Crina och Mures är oroliga.

– Vi hoppas få hjälp, från vem som helst. Vi vuxna klarar oss, men nu har vi ett litet barn, säger Mures Carlan.

Stadsmissionen gör sitt bästa för att hjälpa familjen.

– Vi söker i alla våra nätverk efter någon som kan ge dem tak över huvudet, säger verksamhetschefen Margaretha Svensson Paras.

Försöket med ett tillfälligt natthärbärge har i stort sett fungerat bra, tycker hon. Men barnfamiljerna, som var målgruppen, har delvis varit svåra att nå.

– Många är rädda att det ska synliggöras att de har barn med sig. De har erfarenheter hemifrån som gör dem skräckslagna för kontakter med myndigheter.

För att fylla platserna bestämde därför kommunen och Stadsmissionen att boendet i mån av plats även skulle vara öppet för hemlösa EU-migranter utan barn. Därefter har det varit fullt.

Margaretha Svensson Paras skulle gärna fortsätta driva ett natthärbärge om det fanns pengar. Men grunden är att få igång en mer långsiktig basverksamhet, menar hon. I februari sökte Stadsmissionen bidrag för att projektera en mötesplats som erbjuder mat, värme och kläder, men också rådgivning som ska hjälpa EU-migranterna att "fatta kvalificerade beslut om att fortsätta försöka etablera sig i Uppsala alternativt om hemvändande". Kommunstyrelsen sa nej. I stället gav politikerna tjänstemännen i uppdrag att ta fram ett underlag för framtida beslut om eventuella insatser. Det arbetet har nu börjat.

I dag bjuder Stadsmissionen i praktiken på en sådan basverksamhet genom sitt daghärbärge Mikaelsgården, menar Margaretha Svensson Paras, och trycket på Mikaelsgården ökar hela tiden.

– Antalet dagliga besökare har ökat från 40–70 om dagen i höstas till 130–140 i dag. Vi har fått ta in extra personal för att klara det.

Mikaelsgården är egentligen inte öppen för barn, eftersom även missbrukare är välkomna där. Stadsmissionen har ibland ruckat på reglerna och släppt in frusna barn.

– Men vi har kommit fram till att det är ohållbart. Nu ska vi i stället ta med barnfamiljerna till vårt aktivitetshus Gränden på dagarna.

Även Livets Ords tillfälliga boende för EU-migranter utan barn på kursgården Ribbingebäck i Järlåsa stänger i morgon.

– Tanken var att vi skulle ta in 15 personer. I dag är de 29. Nu är deras alternativ att sova i bilar eller på gatan, säger samordnare Eva Moberg.

Hon anser att kommunen permanent borde erbjuda ett enklare boende för EU-migranterna.

– Jag efterlyser inget hotelliknande projekt, bara tak över huvudet och tvättmöjligheter. Det här behovet försvinner inte för att vi blundar för det, säger hon.

Men på Uppsala kommun finns i dagsläget inga sådana planer, enligt Anders A Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga. Däremot kan det bli fråga om en ny tillfällig insats nästa gång det blir kallt.

– Förmodligen kommer inte Rumänien inte att lösa den här situationen på några månader, så vi får nog räkna med att behoven finns även nästa vinter. Vi kommer att ha en beredskap, säger han.

I höstas rapporterade UNT om det svåra livet för de hemlösa EU-migranter, mestadels rumänska romer, som tigger och spelar på Uppsalas gator. Det ledde till att kommunen 29 november lovade att ordna tak över huvudet åt barnfamiljerna under den kalla årstiden.
Därefter gick två månader utan att något boende startades. 5 februari beviljade kommunen bidragsansökningar från Uppsala stadsmission och Livets Ord för att driva tillfälliga natthärbärgen för EU-migranter under februari och mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!