Sista mötet med elevmajoritet på Linnéskolan

Snart är elevernas majoritetsstyre på Linnéskolan ett minne blott.- Vi hoppas kunna jobba vidare, säger eleven Sverker Kock.

Uppsala2007-05-07 16:22
På måndagen hölls det sista sammanträdet i den lokala styrelsen på Linnéskolan i Uppsala. Nedläggningen beklagas av både elever och lärare:
- Det är tråkigt att styrelsen ska upphöra. Det har fungerat jättebra och engagemanget bland eleverna har varit mycket större än tidigare, säger biblioteksassistenten Lennart Gellerstig som i styrelsen representerat personalen på skolan.

Den lokala styrelsen har varit ett försök med elevmajoritet som pågått sedan 2005. I den lokala styrelsen har eleverna haft möjlighet att påverka olika frågor på den egna skolan, utom rena budgetfrågor.
Att styrelsen läggs ned beror, enligt rektorn Lars Palmqvist, på att den borgerliga majoriteten på riks- och lokalnivå aviserat att man inte vill ha lokala skolstyrelser.
På Linnéskolan har styrelsen bland annat inrättat ett provschema som numera används av lärarna för att undvika att eleverna får mer än två prov i veckan. Toaletterna har fått elsparande strömbrytare och utanför skolans entré finns det numera en uteplats. Även diverse småfrågor har eleverna fått igenom, till exempel att det ska finnas godisklubbor i kafeterian.

Bland elever som deltagit i styrelsen finns det nu en oro för att inflytandet ska minska.
- Det mest negativa är att avståndet mellan lärare och elever kommer att öka. Vi vill ju få eleverna att känna sig mer delaktiga i skolan, säger eleven Calle Smedberg.
Lars Palmqvist hoppas att eleverna ska få gehör för sina frågor genom de traditionella skolkonferenserna där personalen och skolledningen kommer att ha majoritet.
- Jag hoppas att eleverna upplever att deras frågor blir behandlade med samma respekt som tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!