Sista kölappen på Gottsundasystemet
På onsdagskvällen togs sista kölappen i Uppsala när den gamla systembutiken i Gottsunda stängdes. På torsdagen öppnar den provisoriska systembutiken, snett över gången, i väntan på att ombyggnaden av Gottsunda centrum ska bli klar.
Sista lappen. "Det är lite nostalgikänsla", säger Per-Olof Forsblom, som kommit till systembutiken i Gottsunda för att handla en flaska champagne.
Foto: Staffan Claesson
Strax innan har Per-Olof Forsblom kommit för att handla.
- Det är lite nostalgikänsla, säger han.
Bakom disken är det full aktivitet. Det är mycket som ska hinnas med den sista kvällen i den gamla butiken.
- Jag tycker det ska bli skönt att gå över till självbetjäning. Vi får ju göra mycket av kundernas jobb i dag, säger Birgitta Gustavsson, butikschef vid Systembolaget i Gottsunda.
Men visst har hon fått höra en viss oro för att man ska förlora kontakten med kunderna eller tappa känslan för sortimentet.
Övergången från försäljning över disk till självbetjäning är en del av Systembolagets långsiktiga strategi. Målet är att samtliga butiker i landet år 2011 ska ha byggts om så att kunderna kan gå och plocka själv bland flaskorna. Än så länge har man hunnit med att konvertera 351 av Systembolagets 412 butiker så att de är ombyggda till självbetjäning.
- Det finns ett oerhört starkt kundtryck på att butikerna ska bli självbetjäningsbutiker. Det är den överlägset mest önskade förändringen när vi frågar kunderna om vad de vill ha för förändringar i sin systembutik, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.
Men någon tidsbesparing för kunderna blir det inte av förändringen, även om väntetiden kanske känns kortare.
- När vi har mätt tiden från dörr till dörr så är det ingen större skillnad mellan diskbetjäning och självbetjäningsbutiker.
Svinnet blir dock något högre när butikerna byggs om.
- Men det är fortfarande mycket lågt. Vi har ett svinn på 1,5 promille i de butiker som blivit självbetjäning. Jämför man med övriga detaljhandeln så räknar de svinnet i procent, säger Lennart Agén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!