Ett runt fönster med en färgglad Jesusmålning vetter ut mot Valstavägen. Gabriel Karademir, ordförande för den syrisk-ortodoxa församlingen i Märsta, berättar att man från början ville att det målade fönstret skulle synas ovanför altaret inne i kyrkan. Detta innebar en chansning i byggplanerna, eftersom man var tvungna att bygga ett relativt lågt altare till skillnad från det traditionellt mycket höga. När tidningen besöker kyrkan står två målare och arbetar vid ett högt och ståtligt altare.
-Vi fick bakläxa av den äldre generationen om hur saker och ting ska tolkas. Många var inte nöjda med altaret så nu bygger vi ett högre. Vi måste lyssna på våra medlemmar, säger Gabriel Karademir.
Den syrisk-ortodoxa församlingen har funnits i Märsta i runt 20-25 år enligt Gabriel Karademir. Fram till dess att bygget av S:t Johannes stod klart hösten 2010 huserade församlingen i Valsta kyrka. Gabriel Karademir är mycket tacksam för de år som de kunnat samarbeta med Svenska kyrkan, men berättar att de hade svårt att få plats i Valsta kyrka vid gudstjänsterna.
-Jag fick en fråga vid ett studiebesök om varför männen alltid stod utanför Valsta kyrka, om det var någon tradition. Nej, svarade jag, det var för att alla inte fick plats inne, säger han och skrattar.
Sedan församlingen flyttade till S:t Johannes har antalet besökare vid gudstjänsterna ökat från 100-150 personer till omkring 400 personer en vanlig söndag. I församlingen finns cirka 1500 medlemmar och Gabriel Karademir välkomnar alla som är nyfikna att titta in någon gång.
-Vi missionerar och rekryterar inte, men vår dörr står alltid öppen, säger han.
Även om den syrisk-ortodoxa församlingen inte missionerar tror ändå Gabriel Karademir att det är viktigt för församlingen att visa vilka de är. Han säger att likheterna med Svenska kyrkan är fler än olikheterna och att skillnaderna som finns mest handlar om tradition, inte om det teologiska. Han säger att det är bra att de till viss del förknippas med Svenska kyrkan i och med att det är något som de flesta i Sverige känner till. Svenska kyrkan är dock inte det enda de blivit ihopkopplade med.
-Vi har haft en del studiebesök här och det har visat sig att många förknippar oss med islam och det upplevde jag som konstigt, särskilt med tanke på korset på taket. Okunskap är lite småfarligt, det är bättre att man sticker in huvudet och kollar vad vi är för människor. Annars blir det att man bildar uppfattningar som kanske är fel, säger Gabriel Karademir.
Vid invigningen den 15 maj väntas 2000 personer komma till S:t Johannes, både inbjudna gäster, församlingsmedlemmar och nyfikna från området. Politiker från de olika partierna i Sigtuna kommun är inbjudna, likaså Svenska kyrkan, Sigtuna kristna råd, fem-sju biskopar från den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och från utlandet, Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd, syrianska parlamentariker i Sverige och representanter från andra syrisk-ortodoxa kyrkor i Sverige. Alla besökare kommer inte att få plats i kyrkorummet den här dagen, men det kommer att finnas en storbildsskärm utanför som visar vad som pågår innanför kyrkoväggarna. Har man inte möjlighet att ta sig till S:t Johannes så kommer invigningen också att direktsändas i en syriansk tv-kanal.
-Det här är en jättestor händelse för oss och det kommer att märkas i hela kommunen, säger Gabriel Karademir.