Sista dagen för Skaparverkstaden

I går var det sista sammankomsten för den så kallade Skaparverkstaden på beroendekliniken vid Ulleråker. Patienterna beskriver nedläggningen som en katastrof och ett resursslöseri. Nedskärningarna i vården drabbar beroendepsykiatrin hårt.

Ivan Arvidsson reparerar den gamla 78-varvaren i en handvändning. Han är liksom de övriga patienterna upprörd över att Skaparverkstaden läggs ner.

Ivan Arvidsson reparerar den gamla 78-varvaren i en handvändning. Han är liksom de övriga patienterna upprörd över att Skaparverkstaden läggs ner.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2005-06-11 00:00
Maria Jansson försöker borra fast en metallpigg på en smal träpinne med bara händerna. Det ska bli masten på en liten modellbåt som ligger på bordet i Skaparverkstaden på Ulleråkers beroendeklinik. Det tar tid, men hon är nitisk — den ska på plats. Det förefaller osannolikt att hon ska hinna bli klar med båten. Om tre timmar stänger verkstaden. För gott.
— För mig är det här en personlig katastrof. Skaparverkstaden har varit en hörnsten i mitt liv. Den enda struktur jag har försvinner, säger Maria Jansson.
Hon får medhåll av de andra fem personerna som har kommit hit denna sista dag. "En ovärderlig verksamhet", säger flera av dem. Ändå är det bara en halvtidstjänst som sparas in. Inte mycket pengar att tala om.

Sena diagnoser
Ivan Arvidsson är rastlös. Precis som de andra är han upprörd över nedläggningen. Han går bort till den gamla trasiga 78-varvaren i andra änden av lokalen och börjar skruva. Efter några minuter hörs Lily Berglunds klassiska 50-talsschlager Vildandens sång strömma ur tratten. Ivan Arvidsson återvänder med ett belåtet grin på läpparna.
Patienterna här har två saker gemensamt: de har alla fått diagnosen ADHD i vuxen ålder — och de har alla en längre period av amfetaminmissbruk bakom sig.
— Hade jag fått veta att jag hade ADHD när jag var barn hade mitt liv sett helt annorlunda ut. När jag fick diagnosen 2003 förstod jag plötsligt mycket av vad som har hänt mig. Jag har alltid trott att jag varit lat, arbetsskygg och stöddig som person — att det var så jag var helt enkelt. Det är befriande att få svart på vitt att det finns en annan förklaring. Jag har en kemisk obalans i hjärnan. Och det går att medicinera, säger Maria Jansson.

Fast punkt
För personer med ADHD är strukturer viktigt. Många har svårt att koncentrera sig och fokusera på uppgifter. En del drabbas av överaktivitet och brist på impulskontroll. Det kan vara svårt att ens komma upp ur sängen på morgnarna och att passa arbetstider är för somliga hart när omöjligt.
Skaparverkstaden har blivit en fast punkt i tillvaron för flera av dem med ADHD som fastnat i drogmissbruk. Hit kommer man på bestämda tider tre gånger i veckan och målar eller snickrar.
— Jag har för första gången i mitt liv fått fullfölja någonting. Jag har gjort någonting med händerna och jag har tränat upp mig. Det kan vara svårt för andra att förstå vilken seger det är, säger Maria Jansson.

Träffar andra
Maria Jansson fyller 40 år i dagarna. Hon började missbruka amfetamin 1987 och lyckades lägga av 2001. De två efterföljande åren tog hon några återfall men när hon fått diagnosen ADHD och påbörjade medicineringen upphörde suget.
— Jag vet inte varför. Kanske är det så att man självmedicinerar genom att bli amfetaminmissbrukare. Medicinen man får mot ADHD är ju Ritalin och Concerta — alltså amfetamin, fast i en tusendels så stora doser.
I korridorerna på avdelning 12 på Ulleråker mötte hon andra missbrukare hon kände som också hade fått diagnosen ADHD. Som Stefan, som också har funnit en fast punkt i tillvaron i Skaparverkstaden. Han var en av de första tio vuxna i Sverige som fick diagnosen ADHD. Det var 2001.
— Här kan man träffa personer som är i samma situation. Man behöver inte dölja något. Tack vare Skaparverkstaden har jag börjat få ordning på mitt liv. Det är fruktansvärt att verksamheten läggs ner, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!