När vi pratar står fyra personer i telefonkö hos Lena Säterberg. De sista dagarna får studievägledarna vid Uppsala universitet många telefonsamtal, dropin-besök och mejl.
– Ofta handlar det om vad det är för antagningspoäng till olika utbildningar och om man kommer in. Vi får också många mejl från internationella studenter, säger Lena Säterberg.
Populära utbildningar som ekonom, jurist, och läkare kräver höga betyg för att komma in. Lena Säterberg tipsar om att söka sig till mindre högskolor där antagningspoängen kan vara lägre, eller prova att läsa fristående kurser först. De kan man sedan plocka ihop till en egen examen eller kanske tillgodoräkna sig i ett program.
– Ibland kan det också vara bra att få prova på universitetsstudier och se vad som passar en, säger hon.
Att läsa på om olika utbildningar samt att skriva plus- och minuslistor är några tips för att komma fram till vad man vill läsa. Lena Säterberg tycker inte att man ska stirra sig blind på arbetsmarknaden för olika yrken.
– Skulle man veta hur framtiden ser ut så skulle man vara betydligt rikare än vad många är idag. Det kan hända mycket innan en examen är klar. Läs det du tycker är roligt, det fungerar oftast bäst i längden.
Ansöker gör man via sajten antagning.se. Rådet är att klicka sig in där så tidigt som möjligt.
– Se till att göra anmälan i tid så slipper du bli stressad om det blir problem med internetuppkopplingen eller att datorn pajar, säger Åke Lernefalk, presstalesperson på Universitets- och högskolerådet som driver sajten.
Runt fem procent väntar ändå med att söka till de allra sista timmarna. Det har gjort att sidan tidigare har blivit långsam eller till och med kraschat, senast våren 2014.
Men det kommer inte hända i år, tror Åke Lernefalk.
– Nu har vi sett till att ingen annan konkurrerar på de servrar vi använder, säger han.
Om det trots allt skulle strula brukar ansökningstiden förlängas med ett dygn.
– Prio ett är att alla som vill anmäla sig ska kunna göra det. De ansökande ska inte behöva oroa sig, vi gör vad vi kan för att se till att det går, säger Åke Lernefalk.