Siriusfans och polisen i möten efter konflikt

Sirius supportergrupper Västra Sidan och Vännerna Uppsala reagerar starkt mot att polisen orosanmält minderåriga till socialtjänsten i samband med Sirius matcher. "Polisens taktik skapar hat och misstro", säger en representant för Vännerna Uppsala.

Västra Sidan vid en match på Studenternas under förra säsongen.

Västra Sidan vid en match på Studenternas under förra säsongen.

Foto: Daniel Meisels

Uppsala2021-08-20 21:00

Efter Sirius allsvenska fotbollsmatch mot Örebro den 2 augusti på Studenternas skrev Sirius supportergrupper Västra Sidan och Vännerna Uppsala varsitt inlägg på sociala medier. Där riktades kritik mot polisen som orosanmält ungdomar till socialtjänsten i samband med Sirius hemmamatcher. Inläggen skrevs i frustration efter de senaste hemmamatcherna, då supportergrupperna känt sig orättvist behandlade av polisen.

En person som representerar Vännerna Uppsala berättar att det under en tidigare match mot Degerfors var stökigt utanför arenan.

– Efter matchen samlades massa supportrar utanför arenan för att hålla koll. Då kom det kids dit också eftersom de var nyfikna och inte visste vad som hade hänt. Polisen ser den här samlingen och tar sig dit och tar leg på hela gänget, även 14-åringarna, och gör en orosanmälan på alla ungdomar för att de inte ska gå in i dåligt sammanhang och bli huliganer.

undefined
Sirius klacksektion inför matchen mot AIK. Siriussupportrarna ville att laget skulle gå in med t-shirts med texten "Rädda svensk fotboll - skrota villkorstrappan". Sirius valde dock att inte göra det och i stället protesterade supportrarna genom att hänga sina banderoller upp och ner samt inför matchen hålla upp texten: "Här står vi med budskapet som klubbledningen ej backar".

I inlägget som publicerades på Vännerna Uppsalas kanaler skrev gruppen även att man bojkottar all form av dialog med polisen "till dess att felsteget rättats till" och under måndagens match mot AIK visade Sirius fans sitt missnöje med en banderoll.

"Polisens villkorstrappa" har sedan 2019 syftet att komma åt den illegala pyrotekniken i samband med fotbollsmatcher. Arbetssättet har bland annat resulterat i att polisen visiterar fler supportrar.

Varför reagerar ni mot polisens arbete?

– Det gör att ungdomarna inte vill gå på fotboll för att de riskerar att bli orosanmälda. Studenternas är en av de fredligaste platser jag varit på. Polisens taktik skapar bara hat och misstro, att anmäla kids som bara tycker det är kul att gå på fotboll. Det förstör för det vi jobbat med i många år, att heja fram Sirius. De här ungdomarna var bara på fel plats vid fel tillfälle.

Sirius fotboll har uttalat sig om konflikten i sina digitala kanaler. Där skriver man att klubbens ambition är att reda ut de incidenter som uppstått samt öppna för en dialog mellan samtliga parter för att skapa bättre förståelse för varandra.

undefined
Christer Abrahamsson är Sirius fotbolls klubbdirektör.


Nu har klubben haft ett möte med polisen.

– Vi hade ett bra möte. Alla parter är angelägna om att förbättra kommunikationen och ha förståelse för att skapa bättre förutsättningar framåt, säger Sirius klubbordförande Christer Abrahamsson.

Med på mötet var också Ian Sirelius, SLO (Supporter Liaison Office) som är en officiell representant för Sirius Fotboll och en nyckelperson i dialogen mellan klubben och supportrarna.

– Vi ventilerade de incidenter som uppstått och det som varit snackisar i supporterled. Vi hoppas att vi ska ha en öppen dialog och att polisen ska kunna kommunicera med oss och fansen och jobba transparent, säger Ian Sirelius.

Magnus Almerfors representerade polisen på mötet.

– Det pågår en dialog och det är framtida dialoger planerat men det är upp till alla parter att ställa upp på det, vi stänger aldrig den dörren, utan tvärtom, säger han.

I övrigt vill polisen inte kommentera sitt arbetssätt.

Vännerna Uppsala valde att inte delta i mötet, men via Sirelius har supportergruppen fått återkoppling.

– Vi har fått veta om vad som sades på mötet och vi håller på att diskutera internt hur vi ska gå vidare, säger Vännerna Uppsalas representant.

Polisens villkorstrappa

Villkorstrappan infördes våren 2019 med syftet att komma åt den illegala pyrotekniken.

Om det sker ordningsstörningar eller att pyroteknik tänds får klubbarna hårdare krav på sig till nästa match enligt en "villkorstrappa". Exempelvis kan man tvingas minska intaget av publik.

31 mars meddelade Svensk elitfotboll att villkorstrappan tas bort. Polisen meddelade samtidigt att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!