Sinnlig trädgård - Sigtunas nya oas

HEM&TRÄDGÅRD. ”Trädgård för alla sinnen” leder tankarna till den österländska symbolen yin och yang, två olikheter som tillsammans skapar harmoni. Kontrastrika växter i två välvda planteringar, inramade av sten, och omgivna av träd och buskar utgör hjärtat i centrala Sigtunas nyaste oas.

Uppsala2014-02-18 16:51

Trädgård för alla sinnen, den sista länken i uppfräschningen av parken Trekanten Humlegården, invigdes i somras. Att trädgården utvecklades berodde på flera saker. Dels att Humlegården byggdes ut, dels att parken tidigare var hårt angripen av kirskål. Men också, och på ett sätt viktigast: många trodde felaktigt att parken var enkom Humlegårdens. Så är det inte, och märks lite tydligare nu. De pergolainramade portalerna vid entrén står öppna. Välkomnande.
– Jag tycker mig se att trädgården utnyttjas mer, säger Lisa Kennerstedt, parkingenjör vid Sigtuna kommun.

Och det är ju så: alla behöver vi tillfredsställa de fem grundläggande sinnen som Aristoteles, redan på 300-talet före Kristus, tillskrev människan: syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Trädgården erbjuder små och stora växer i olika färgskalor. Klargula, lågväxande rudbeckior samsas med högrest jättevallmo och trassliga stenkyndlar. Trafikbruset känns avlägset. Dofter från bland annat citronmeliss retar smaklökarna.
– Vi har tänkt mycket på känsel och hoppas att besökare vågar känna på växterna. Lammöra, till exempel, inbjuder ju till det. Men också blåtåtel och flera andra växter, säger Lisa Kennerstedt.

Hon berättar också att de har jobbat mycket med kontraster och formspråk.
– Med det menar jag växternas färger, former och texturer. Det ger variation och en livfull rabatt.

Och hon vet vad hon pratar om. Lisa Kennerstedt har, förutom Trekanten Humlegården, arbetat med miljön vid bland annat Drakegården och Malmtorget. Att gröna miljöer, olika typer av växtlighet, påverkar oss positivt, rent av läkande, ser hon som en självklarhet.
– Det finns forskning om det här. Den som ligger på sjukhus och ser ett grönområde utanför fönstret blir friskare fortare än den som ser en tegelvägg.

Kunskapen om växters läkekraft har onekligen funnits länge. Förr var sjukhus och sanatorier ofta belägna utanför städer, och omgivna av vackra trädgårdar. Det fanns en tanke med det. Likaså talas allt mer om ”grön rehabilitering”; ofta i samband med insatser för långtidssjukskrivna.

När svenska folket i allt högre grad intresserar sig för heminredning, kanske i spåren av såväl rotavdrag som lågkonjunkturen när begreppet hemester introducerades, har växterna hamnat lite i skymundan. Men nu, när byggdammet lagt sig i många hem, tycker sig Lisa Kennerstedt se en liten ökning av intresset för trädgårdsarbete.

Är vi för fega, traditionella, när vi planerar våra trädgårdar?
– Ja, litegrann. Många tror nog att det krävs mer jobb än det gör.

Så anlägger du en egen trädgårdsoas

• Se till att ha bra jord. Använd sådan som är fri från flerårigt rotogräs.

• Använd gärna en marktäckande växt som binder ihop allting. Exempel på marktäckare: Geranium, Galium odorata (myskmadra), Tiarella cordifolia (spetsmössa), Waldseinia ternata (waldseinia)

• Utgå från platsens förutsättningar när du väljer växter. Välj sådana som trivs med den ståndorten (mängden ljus, vatten, näring, jord och utrymme). Då krävs det inte lika mycket skötsel och växterna kommer att trivas.

• Skapa rum i din trädgård med hjälp av träd, buskar och häckar. En sådan stomme är också en bra bakgrund till perenner, sittplatser och allt annat du vill ha i din trädgård.

• Placeringen av planteringar är viktigt. Fundera på hur du rör dig i trädgården och vad du ser inifrån huset. Det är en fördel om man passerar planteringarna ofta så att man kan njuta av dem varje dag. Det kan ju också vara trevligt att kunna uppleva växternas variation från favoritfåtöljen i vardagsrummet.

• Gör inte rabatterna för små och använd växter i olika skikt. Blanda buskar, perenner och lökväxter och låt de olika skikten vara framträdande vid olika tidpunkter under säsongen. Använd perenner med olika höjd och blomningstid för att ytterligare öka variationen.

• Köp inte bara en växt av varje sort utan gärna några stycken. Grupper av växter ger ett fylligare intryck. Detta kan också gälla för mindre buskar, de kan planteras tillsammans i grupp eller spridas ut som solitärer. Större buskar och flerstammiga träd gör sig oftast bäst som solitär.

• Välj växter du själv tycker om. Ett tips är att inte bara tänka på färgen utan även på växtens volym och form eftersom det håller i sig hela säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om