Trädgård för alla sinnen, den sista länken i uppfräschningen av parken Trekanten Humlegården, invigdes i somras. Att trädgården utvecklades berodde på flera saker. Dels att Humlegården byggdes ut, dels att parken tidigare var hårt angripen av kirskål. Men också, och på ett sätt viktigast: många trodde felaktigt att parken var enkom Humlegårdens. Så är det inte, och märks lite tydligare nu. De pergolainramade portalerna vid entrén står öppna. Välkomnande.
– Jag tycker mig se att trädgården utnyttjas mer, säger Lisa Kennerstedt, parkingenjör vid Sigtuna kommun.
Och det är ju så: alla behöver vi tillfredsställa de fem grundläggande sinnen som Aristoteles, redan på 300-talet före Kristus, tillskrev människan: syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Trädgården erbjuder små och stora växer i olika färgskalor. Klargula, lågväxande rudbeckior samsas med högrest jättevallmo och trassliga stenkyndlar. Trafikbruset känns avlägset. Dofter från bland annat citronmeliss retar smaklökarna.
– Vi har tänkt mycket på känsel och hoppas att besökare vågar känna på växterna. Lammöra, till exempel, inbjuder ju till det. Men också blåtåtel och flera andra växter, säger Lisa Kennerstedt.
Hon berättar också att de har jobbat mycket med kontraster och formspråk.
– Med det menar jag växternas färger, former och texturer. Det ger variation och en livfull rabatt.
Och hon vet vad hon pratar om. Lisa Kennerstedt har, förutom Trekanten Humlegården, arbetat med miljön vid bland annat Drakegården och Malmtorget. Att gröna miljöer, olika typer av växtlighet, påverkar oss positivt, rent av läkande, ser hon som en självklarhet.
– Det finns forskning om det här. Den som ligger på sjukhus och ser ett grönområde utanför fönstret blir friskare fortare än den som ser en tegelvägg.
Kunskapen om växters läkekraft har onekligen funnits länge. Förr var sjukhus och sanatorier ofta belägna utanför städer, och omgivna av vackra trädgårdar. Det fanns en tanke med det. Likaså talas allt mer om ”grön rehabilitering”; ofta i samband med insatser för långtidssjukskrivna.
När svenska folket i allt högre grad intresserar sig för heminredning, kanske i spåren av såväl rotavdrag som lågkonjunkturen när begreppet hemester introducerades, har växterna hamnat lite i skymundan. Men nu, när byggdammet lagt sig i många hem, tycker sig Lisa Kennerstedt se en liten ökning av intresset för trädgårdsarbete.
Är vi för fega, traditionella, när vi planerar våra trädgårdar?
– Ja, litegrann. Många tror nog att det krävs mer jobb än det gör.