Simundervisningen ska förbättras i Uppsalaskolor
Ännu en varm badhelg väntar och med den faran för drunkningsolyckor. Det har varit en mörk sommar om man tittar på drunkningsstatistiken. Nu skärper kommunen kraven på simundervisningen i Uppsala kommuns grundskolor.
— En anledning till de många drunkningsolyckorna i år är att det är varmare. Folk är mer på stranden och då finns risken där hela tiden, säger Karin Brand, Svenska Livräddningssällskapet (SLS).
Men det är inte bara det varma vädret som är orsaken. Enligt SLS finns en tendens bland folk att överskatta sin simförmåga.
— Ett typiskt vuxet drag är att man tänker på sig själv sist. Man tränar ofta sina barn men glömmer själv att träna och sen när olyckan är framme finns inte orken där. Det är min teori. Folk har simkunnighet men de tränar inte. Man måste vara tränad för att klara av sådana situationer. En bra grej är att före badsäsongen lägga sig i vattnet och testa hur mycket man orkar, säger Anna Olsson på SLS i Uppsala.
Hennes teori besannas när UNT besöker badplatsen i Fjällnora. På stranden invid sjön står Göran Areskog och håller noga uppsikt över tre badande barn, Hanna och Wilma Areskog, 5 och 2 år, och Benjamin Simon, 2 år. Dottern Hanna har gått i simskola i sommar och lärt sig simma fem meter.
— Det finns väl simundervisning i skolorna men jag tänker att ju förr hon lär sig simma desto bättre, säger Göran Areskog.
Han tycker det är bra om barnen lär sig sjövett från början. Däremot är han inte så noga med den egna säkerheten.
— Nja, när man åker båt tänker man mest på att det är viktigt att barnen är säkra. Men det blir nog ofta så att man själv glömmer att ta på flytvästen, säger han.
Just den här blaséartade inställningen till att använda flytväst är ett stort problem enligt SLS. Trots att det har propagerats stenhårt under lång tid för flytväst är det fortfarande bara 50 procent av båtfolket som använder det. Bland årets drunkningsolyckor är de flesta vuxna män i båtolyckor. Om de haft flytväst hade de levt i dag.
—Många av de som inte använder flytväst på båt är just äldre män. De tänker: "Men herregud, det är inte nödvändigt, jag kan ju simma. Jag har dragit upp mina nät här i alla tider." Man inser inte att den här flytvästen faktiskt kan rädda liv. De är inte uppväxta med flytvästanvändning. Det är ett invant beteende som är svårt att ändra, säger Karin Brand.
Nu har barn- och ungdomsnämnden beslutat att simundervisningen i Uppsala kommun ska skärpas. Från 1 januari 2007 kommer simundervisning att erbjudas i alla kommunens skolor från årskurs två. Hittills har man fångat upp eleverna i årskurs tre eller fyra men nu går man alltså ned i åldern. En annan skillnad blir att man ska klara att simma 200 meter för att räknas som simkunnig. Förut har det varit allt från 25 meter.
Anna Olsson är övertygad om att skärpta kraven på simundervisning kommer att få ner drunkningsstatistiken.
— Förutom att lära barnen att simma och känna trygghet i vattnet får de även lära sig båtvett och badvett. Vi propsar på att barnen ska vägra gå i båten om inte mamma och pappa har flytväst. Barnen pratar ju hemma så kunskaperna sprids också till de vuxna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!